Historische romans

Austin, Lynn – Land van belofte

Inhoud:

 
In ‘Land van belofte’ van bestsellerauteur Lynn Austin voelen de zussen Rebecca en Flora Hawes zich bekneld in het Victoriaanse Chicago van 1892. Ze verlangen naar avontuur en verruilen hun vertrouwde thuis voor de Sinaï-woestijn, waar ze op zoek gaan naar een belangrijk bijbels manuscript.
 
Vergezeld door hun ietwat sombere butler Soren Petersen en Kate Rafferty, een straatmeisje dat dienst doet als kamenierster, gaan de twee vrouwen op zoek naar een belangrijk Bijbelmanuscript. Als hun reis gevaarlijk en onzekerder wordt, halen de vier reizigers herinneringen op aan de gebeurtenissen die hen hebben gemaakt tot wie ze zijn, en de omstandigheden die hen naar deze plaats hebben geleid.
 

Waardering:

 
Becky en Flora groeien op zonder moeder. Zij is na de geboorte van Flora overleden en hun vader is nooit hertrouwd. Hij leidt het gezin zoals een bedrijf; met vergaderingen en presentaties. Het daagt de intelligente Becky en Flora uit tot nadenken en onderzoek. 
Op de meisjesschool wordt het intellect van de meisjes niet erg uitgedaagd. Daar wordt vooral les gegeven in etiquette en worden ze voorbereid op het huwelijk.
Becky is net als haar vader heel erg geïnteresseerd in geschiedenis en archeologie. Ze haalt haar vader over om haar zus en haar mee te nemen naar een reis in Europa. Ze bezoeken vooral dingen die met de geschiedenis te maken hebben. Becky heeft er Grieks voor geleerd.
 
Op de boottocht terug naar huis ontmoet hun vader een weduwe die ook uit Chicago blijkt te komen. Tot groot ongenoegen van Becky beïnvloedt zijn hun vader behoorlijk en bemoeit zich met hun opvoeding. Zij introduceert hen bij etentjes en feesten en zorgt voor een nieuwe garderobe. 
Becky weet toch nog wat compromissen te sluiten; tegenover danslessen plaatst zij paardrijles.
 
Daar blijkt ze later veel aan te hebben. Dat lezen we in de hoofdstukken die rond 1890 spelen. De hoofdstukken wisselen elkaar in tijd af. Daardoor blijven beide verhaallijnen spannend.
Het verhaal van “nu” speelt zich af in Egypte. Becky en Flora zijn daar samen met hun butler en kamermeisje op reis naar een klooster in de woestijn. 
 
Door het boek heen lees je over manuscripten en archeologie. Het belang van manuscripten van de bijbel wordt uitgelegd. Maar het is beslist niet saai of belerend.
Lynn Austin heeft een hele boeiende historische roman geschreven, waarin het christelijke geloof een belangrijk aandeel heeft. Daarbij heeft ze veel historische elementen gebruikt.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Kok
ISBN 9789029726856
Aantal blz: 432
Prijs: 24,99
 

Extra: