Historische romans

Bisschof, Joanne – De lange weg naar huis

Inhoud:

Vier jaar eerder vluchtte Haakon naar zee, nadat hij het vertrouwen had beschaamd van de vrouw naar wiens waardering hij juist het meest verlangde. Intussen heeft hij opnieuw de liefde leren kennen. Maar wat er jaren eerder is gebeurd, blijft aan hem knagen. Met lood in zijn schoenen keert hij terug naar huis, om te ontdekken dat zijn dove broer Thor hem nu harder nodig heeft dan ooit.

Waardering:

In De lange weg naar huis, lezen we verder over de dove Thor en zijn vrouw Aven uit ‘De zoete geur van appelcider’. Aven is zwanger van hun eerste kindje. Maar het noodlot slaat toe. Thor wordt ziek. Wat hij precies heeft weten de dokters niet meteen maar om zijn huisgenoten niet te besmetten, gaat hij in quarantaine. Precies dan keer zijn broer Haakon terug naar zijn ouderlijk huis. In het voorgaande deel lazen we hoe hij weg vluchtte nadat hij Aven aan probeerde te randen. Na jaren van strijd heeft hij moed verzameld om terug te gaan en zijn excuus te maken. Hij schat de situatie in en besluit dat hij het beste Thor verzorgen kan. Haakons terugkeer geeft een extra spanningsveld voor alle gezinsleden, ze zijn gekwetst door wat hij heeft gedaan.
Naast de zorgen om Thor en de spanning om Haakon leeft ook de vete met de buren weer op. De strijd is heftig en grimmig.
Thors doofheid is een onderwerp wat door het boek heen verweven zit. Niet te dik opgelegd maar wel altijd aanwezig. Dat is interessant om te lezen. Liefde en vergeving spelen een grote rol. Het is mooi om te zien hoe Haakon veranderd is in de voorbijgaande jaren.
Het is een zelfstandig te lezen boek maar wil je alles goed kunnen begrijpen is het aan te raden eerst ‘De zoete geur van appelcider’ te lezen.

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029728478
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 22,99