Streek- en familieromans

Dees, Nettie – Levend verleden

Inhoud:

Wanneer oma Bets naar een verzorgingshuis verhuist, realiseert Nella zich dat ze eigenlijk helemaal niet veel weet van het leven van haar grootmoeder. Ze stelt haar vragen over haar jeugd, haar huwelijk en de maatschappij. Hoe is het om zoveel te hebben meegemaakt en door alles heen haar geloof te behouden. Nella vindt wat ze hoort zo bijzonder, dat ze besluit haar oma te overtuigen om er een boek over te schrijven.

Waardering:

In dit boek verteld Nettie Dees het verhaal van haar oma. Deze vrouw leefde de van 1901-1987. Een tijd waarin ontzettend veel is gebeurd; iets wat je gaat beseffen bij het lezen van dit boek.
Het verhaal begint bij een ‘oude’ oma Bets. Als haar kleindochter vraagt naar haar verleden besluit ze dingen op te schrijven. Het resultaat hiervan zijn zes volle schriften.
Je leest mee vanaf de jonge jaren van Bets, de tijd dat ze haar Johannes leert kennen. Eenmaal in het verhaal blijf je maar doorlezen.
Je wordt meegenomen in het leven van Bets, een moedige vrouw die ontzettend veel moet meemaken. Samen met Johannes werkt ze in hun winkel en kleermakerij.
Aangrijpend hoe vier van haar zeven kinderen tijdens of vlak na de geboorte overlijden.
Ook na de vroegtijdige dood van Johannes blijft Bets de winkel voortzetten. Geen makkelijk taak.. het is oorlog en mensen hebben geen geld voor nieuwe spullen. Toch blijft Bets volhouden.
De welvaart die enorm groeit na de tijd vraag ook om heel wat aanpassingen.
Zomaar een paar dingen uit het leven van Bets. Er zijn nog veel meer dingen die Bets mee moet maken. Een aanrader om dit boek te lezen!
Het is een meerwaarde om al aan het begin te lezen dat het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dan lees je toch anders dan wanneer het een fictief verhaal is.
Het einde is wat abrupt. De reactie van kleindochter Nella is niet wat je verwacht als ze de schriften overhandigd krijgt waardoor je een wat minder bevredigd gevoel hebt na het dichtslaan van het boek.

Gegevens:

Uitgeverij: Zomer en Keuning
ISBN: 9789020546972
Aantal pagina’s: 223
Prijs: € 17,50
Prijs e-book: € 7,99
Uitgave: augustus 2022