Eigentijdse romans

Drewery, Kerry – Smaragd

Inhoud:

2003. Hier heeft Lina zo naar verlangd: vrijheid. Vrijheid om te zeggen wat je wilt, tegen wie je wilt. Om de gedachten in je hoofd te mogen uitspreken. Vrijheid om eindelijk jezelf te mogen zijn. Als de bommen van de Amerikanen op Bagdad vallen lijkt een nieuwe tijd aan te breken. Lijkt. Want al heel snel blijkt dat Lina’s leven veel ingewikkelder is geworden dan daarvoor. En dan wordt ze ook nog verliefd op een knappe Amerikaanse soldaat. Iets waarmee ze haar eigen leven in gevaar brengt.

Waardering:

Dit boek begint net voor de inval van de Amerikanen in Irak. De verwoesting door bombardementen van Amerikanen en Irakezen is verschrikkelijk voor de bevolking.
Lina heeft al eerder haar moeder verloren. Zij is opgepakt door de geheime politie en spoorloos verdwenen.
Je leest het verhaal van Lina’s moeder Sacha tussen de hoofdstukken door. Het is een heftig verhaal van vele martelingen.
Lina’s wereld veranderd radicaal door de inval. Daarvoor was iedereen bang om iets verkeerds te zeggen, maar nu is iedereen bang voor ontvoering, verkrachting en bomaanslagen. Ze kan niet meer zonder hoofddoek de straat over.
Lina is christen en al gauw worden die met de nek aangekeken. Kerken worden verwoest en ze wordt gemeden door haar vroegere vrienden en buren.
De schrijfster schrijft niet veel over het christelijke geloof. Lina ontleent er geen steun aan, want je leest er niets over.
Dit jeugdboek geeft een indrukwekkende blik op het leven tijdens en na de inval in Irak! Het laat zien dat niet alles beter is geworden en dat er veel nieuwe problemen zijn ontstaan. Het zal nog lang duren voordat de inwoners van Irak weer een normaal leven kunnen leiden zonder angst, haat en chaos.
Het boek is boeiend en indrukwekkend. De martelingen zijn weerzinwekkend en daar moet je wel tegen kunnen.

Gegevens:

Uitgeverij: Callenbach
ISBN: 9789026606342
Aantal blz: 256
Prijs: € 16,95