Eigentijdse romans

Fourie, Sophia – De lantaarnzwaaier

Inhoud:

Mosselbaai, Zuid-Afrika 1890. Op stormachtige nachten wordt Sophie door haar vader gedwongen op een hoge rots aan de kust te gaan staan. Ze moet met een grote stormlantaarn zwaaien en op die manier de schippers in verwarring brengen, zodat hun schepen te pletter slaan op de gevaarlijke rotskust. Haar vader en zijn strandjutters gaan er vervolgens met de aangespoelde handelswaar vandoor.
In een confrontatie met haar vader trotseert Sophie zijn bevelen. Dan loopt er in een hevige storm weer een handelsschip op de rotsen. ’s Ochtends wordt de gewonde kapitein Sophies huis binnengedragen. Maar wie heeft ditmaal de lantaarn gezwaaid? En waarom voelt Sophie zich zo onweerstaanbaar tot deze vreemdeling aangetrokken?
Heen en weer geslingerd tussen de loyaliteit aan haar ouders, de verlangens van haar hart en de roep van haar geweten moet Sophie een allesbeslissende keuze maken.

Waardering:

Het boek begint met weer een zware storm. Maar Sophie heeft al gezegd dat ze niet meer met de lantaarn zal zwaaien. Ze heeft gedreigd de praktijken van haar vader aan het licht te brengen. Maar nu is er een gewonde kapitein binnen gebracht en zij moet hem verzorgen.
De kapitein brengt vreemde gevoelens in haar los. Maar haart trouwe vriend Kerneels voelt vertrouwd. Toch wil ze nooit trouwen. Ze ziet het ongelukkige huwelijk van haar ouders dagelijks en dat wil ze nooit. Sophie is een onafhankelijke koppige jonge vrouw, die doet wat ze wil.
Samen met tante Sephietje werkt ze aan de verwondingen van de kapitein. Tante Sephietje is samen met Ma Siena heel belangrijk voor Sophie. Haar moeder kijkt nauwelijks naar haar om.
Ze weet dat er geheimen zijn en de kapitein heeft daar mee te maken. Haar moeder raakt helemaal overstuur als ze zijn naam hoort.
De geheimen komen langzamerhand aan het licht, maar zijn vreselijk voor Sophie.
Voorin het boek staat een landkaart van de omgeving. Er worden veel Zuid-Afrikaanse plaatsen genoemd. Het is duidelijk dat de schrijfster de omgeving en de geschiedenis goed kent.
Dit is een heerlijk boek om te lezen. Goed geschreven, spannend en vol geheimen. Moeilijk weg te leggen!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994664
Aantal blz: 318
Prijs: € 18,90