Eigentijdse romans

Gohlke, Cathy – Het geheim van mijn moeder

Inhoud:

Hannah Sterling heeft altijd verlangd naar een betere relatie met haar moeder, maar zij bleef van haar vervreemd. Na de dood van moeder Lieselotte is Hannah vastbesloten het geheimzinnige verleden van haar ouders te ontrafelen. Zij komt tot de ontdekking dat ze nog een grootvader heeft in Duitsland. 

Dertig jaar eerder maakt Lieselottes vader snel carrière in de Nazi-partij. Een goed huwelijk van zijn dochter kan hem daarbij helpen. Lieselotte is verliefd, maar haar geliefde Lukas is bepaald niet de ideale partner. In het diepste geheim werkt hij voor het verzet tegen Hitlers Derde Rijk. Lieselotte heeft geen vermoeden hoe ver haar vader zal gaan om haar medewerking af te dwingen. 

Langzaam maar zeker komt het levensverhaal van Lieselotte aan het licht als Hannah naar Duitsland reist voor een ontmoeting met haar grootvader. Die probeert zijn eigen oorlogsgeheimen te verbergen. Hannah verlangt naar verzoening, maar hoe zal dat ooit kunnen na al haar schokkende ontdekkingen?

Waardering:

Hannah Sterling heeft nooit een goede band met haar moeder gehad. Nu is haar moeder overleden en heeft ze voor Hannah summiere informatie over haar verleden achtergelaten. Zo komt Hannah erachter dat ze een opa in Duitsland heeft. Ze is vastbesloten hem op te zoeken en meer te weten te komen over haar moeder. 

Eenmaal in Duitsland heeft Hannah al snel door dat haar opa omgeven is door geheimzinnigheid. Ze krijgt geen kans om hem alleen te spreken, Dr. Peterson, arts en vriend van haar opa, is er constant bij aanwezig.
Hannah raakt bevriend met Carl, haar taxichauffeur. Hij helpt Hannah bij haar zoektocht.

Dertig jaar eerder: Liselotte is een jonge vrouw in Nazi Duitsland. Ze heeft een ziekelijke moeder die al in het begin van het verhaal overlijdt, en een vader en broer die beide erg fanatiek actief zijn binnen een Nazi partij. Liselotte is jong, maar weet goed het verschil tussen goed en kwaad. Liselotte gaat veel om met de familie Kirschman, het gezin van haar grote liefde Lucas. Als snel komt ze erachter dat deze familie actief is binnen het verzet. Ook Liselotte voelt zich geroepen dit gevaarlijke werk te doen.
Haar vader wil een goede echtgenoot voor Liselotte zoeken om zo zelf zijn maatschappelijke status een duwtje omhoog te geven. Maar Liselotte wil maar één ding; trouwen met Lucas. Even lijkt alles op z’n pootje terecht te komen.. maar niets lijkt wat het is; Liselotte en de familie Kirschman worden in een val gelokt.
Wat dan volgt is de gruwelijke weg van arrestatie, wegvoering en het concentratiekamp. Het is maar een klein gedeelte van het boek maar zo intens beschreven dat je het niet snel meer vergeet.

Als we aan de Tweede Wereldoorlog denken, denken we vaak aan wat de Joden en Nederlands door hebben moeten maken. Dat het voor de Duitsers ook verschrikkelijk is geweest, wordt snel vergeten. In dit boek komt dat zo duidelijk naar voren. Het is goed om dat dat te beseffen.
Cathy Gohlke is steengoed in het beschrijven van personages. Ook in dit boek zijn ze weer zo reëel neergezet! Zo dat je van sommige mensen gaat houden en van andere kippenvel krijgt.
Wat me ook trof is de nasleep die de oorlog heeft gehad, en waarschijnlijk nog heeft. Bij Liselotte die Hannah niet kon geven wat ze nodig had door alles wat ze meegemaakt heeft.
Hannah neemt in het verhaal contact op met een aantal Joden. Ook daar zie je het. Ze willen absoluut niet weten dat ze Joods zijn, zoveel angst hebben ze nog in zich.
Een boek waar veel over te schrijven is maar we moeten niet teveel onthullen. Dit boek moet je zelf lezen, het is echt de moeite waard! Eén van de toppers in de christelijke boekenwereld!

Gegevens:

Uitgeverij: Den Hertog
ISBN: 9789033127410
Aantal pagina’s: 431
Prijs: € 23.50