Eigentijdse romans

Iness, Brett M. – Kleine Rachel

Inhoud:

1895, Zuid-Afrika. De familie De Beer heeft een grote tragedie meegemaakt – de moeder heeft zichzelf het leven benomen. Om de herinneringen te ontvluchten sluit vader Herman zich samen met zijn twee zoons en zijn dochtertje Rachel aan bij een Boerenkonvooi. 
Onderweg raakt hun huifkar zwaar beschadigd. Ze vinden voorlopig op de boerderij van de familie Lundeth, waar ze door de komst van de winter lang moeten blijven. 
De spanningen in het gezin lopen steeds verder op. Dan neemt vader Herman een besluit dat rampzalige gevolgen heeft.
Een inspirerend verhaal over moed en onbaatzuchtige liefde, tegen de achtergrond van de onherbergzame Zuid-Afrikaanse wildernis. Op feiten gebaseerd, maar in de loop der jaren uitgegroeid tot een legende die onder de Boeren van Zuid-Afrika van generatie op generatie wordt doorverteld.

Waardering:

Kleine Rachel is een bekend volksverhaal in Zuid-Afrika. Er is moed voor nodig om over zo’n bekend verhaal een boek te schrijven!
Maar in Nederland is het verhaal helemaal onbekend. Voor ons is het dus gewoon een verhaal.
Rachel is uiteraard de hoofdpersoon, maar er is een grote plek voor haar vader en broers Peter en Jamie. Haar moeder komt maar heel even voor, maar leeft het hele boek voort.
Boven elk hoofdstuk staat een bloem met de betekenis. Dat is een goede link met Rachels moeder en een leuke extra.
Ze laten soms de richting van het hoofdstuk zien (bijv. onheil, vriendelijke mensen) maar dit gaat niet altijd op!
Achterin het boek staat een verantwoording. Daarin staat welke gebeurtenissen bewezen zijn en welke verzonnen.
Het boek geeft een goed beeld van de trekkers in Zuid-Afrika en het boerenleven. Het is een boeiend en mooi verhaal, maar soms een beetje voorspellend.

Gegevens:

Uitgeverij Mozaiek
ISBN: 9789023994480
Aantal blz: 288
Prijs: 17,90
Prijs ebook:  € 8,99