Historische romans

Joran, Hillary – Een tijd om te oogsten

Inhoud:

Mississippidelta, 1946. Laura McAllan woont met haar gezin op een grote katoenplantage in een onherbergzame streek. Ze worstelt om voor haar kinderen een veilige plek te creëren, en het subtiele evenwicht te bewaren in de omgang met de  pachters die op het landgoed wonen. Maar zwaarder nog weegt de voortdurende kritiek van haar schoonvader die bij hen inwoont.
Dan keert Jamie, de lievelingsbroer van haar man, terug uit de oorlog, en begint de controle haar langzamerhand te ontglippen. Jamie zoekt aansluiting bij de oudste zoon van de pachters – ook hij vocht in de oorlog, maar hij is zwart… De onwaarschijnlijke vriendschap tussen de strijdmakkers drijft deze krachtige roman uiteindelijk naar zijn onverbiddelijke einde.

Waardering:

Een tijd om te oogsten neemt ons mee naar een afgelegen, woeste plek in Missisippidelta. In een vervallen huis, wat Laura de Modderhof noemt, midden tussen de katoenvelden, wonen Henry en Laura met hun twee dochtertjes en Henry’s vader.
Laura doet haar best om wat van het leven te maken, al valt het in deze omstandigheden niet mee. Hun huwelijk is niet slecht, maar er is ook niet veel warmte. Laura’s schoonvader heeft een grote impact op het gezin, vooral op Laura die nooit wat goed kan doen in zijn ogen.
Het verhaal speelt zich af in de oorlog. Op de plantage merken ze daar niet veel van, maar de oorlog wordt verteld vanuit twee personen. De jongste broer van Henry, Jamie, en de oudste zoon van een pachter van het landgoed, Ronsel.
Als de oorlog afgelopen is en beide mannen naar de plantage komen, is het gedaan met de rust. Jamie maakt bij Laura gevoelens los die ze niet zou moeten hebben. De beide oorlogshelden begrijpen elkaar en sluiten vriendschap. Maar dat is iets wat absoluut niet geaccepteerd wordt. Want Jamie is blank en Ronsel is zwart…
Al in het eerste hoofdstuk zit je gevangen in het verhaal. Een prachtig boek, met veel gevoel geschreven.
Hoofdstukken worden vanuit verschillende personen in ik-vorm geschreven. Maar omdat boven iedere bladzijde vermeld staat wie het in dat hoofdstuk is, is het totaal niet verwarrend.
Er gebeurd veel in het boek maar ‘racisme’ is toch wel echt een kernwoord in het boek. Het laat duidelijk het verschil in standen zien wat voornamelijk wordt bepaald door huidskleur. Als iemand dit naast zich neer legt zijn de gevolgen enorm. Een veelbelovend debuut van Hillary Jordan. Een echte aanrader voor liefhebbers van een goede historische roman!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaïek
ISBN:9789023994954
Aantal pagina’s: 310
Prijs: € 19,90