Nederlandse romans

Kraijo, Ineke – Rose

Inhoud:

Het is 1847. De zestienjarige Kate ontvlucht het door honger en ziekte geteisterde Ierland. Op de driemaster ‘Mary Elisabeth’ vaart ze naar de nieuwe wereld, een onbekend land dat haar nieuwe thuis moet worden. De wekenlange tocht over de oceaan met meer dan tweehonderd landgenoten opeengepakt in een ruim is zwaar. Honger, ziekte, storm en windstilte, niets lijkt hen bespaard te blijven. Gelukkig is Kate niet alleen, haar broers en geliefde Fergus zijn bij haar.
Maar dan wordt er een moord gepleegd en Fergus lijkt er meer van te weten.
Toch blijf Kate doen wat ze altijd deed: overleven. Want ergens in dat onmetelijke nieuwe land woont misschien haar vader. 

Waardering:

Met het geld wat Kate en haar broers kregen (te lezen in het eerder verschenen deel ‘Kate’) maken ze een overtocht van Ierland naar Canada. 
Het leven op de ‘Mary Elisabeth’ is duurt lang en is zwaar. Er komt storm, mensen hebben honger, maken ruzie en worden ziek: er heerst Cholera. Ook de vriend van Kate, Fergus, wordt ziek.
Eenmaal in Canada aangekomen gaat Kate van de boot af naar Grosse Île om zieken te verplegen. Een zware taak voor haar, zeker wanneer ze ontdekt dat ze Fergus’ kind draagt. 
Opnieuw een prachtige historische man van Nederlandse bodem. Dat is uniek!! 
Kate is een ontzettend sterk meisje. Bijna niet te geloven wat zij meemaakt, zo jong als ze is. Toch komt het verhaal totaal niet ongeloofwaardig over.
Rose is een jeugdroman, maar een volwassene zal er net zo erg van genieten. 
Achter in het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiek
ISBN: 9789023994220
Aantal pagina’s: 346
Prijs: € 16,90