Historische romans

Medema, Marlies – Het papieren paradijs

Inhoud:

Een meeslepende historische roman, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van domineesvrouw Anna Pannekoek, die in 1845 tegen haar zin naar Suriname emigreerde.

‘Papieren paradijs’ van Marlies Medema vertelt het waargebeurde verhaal van een domineesvrouw die niet naar Suriname wil emigreren. Maar toch drijven de ambities van haar man, dominee Arend van den Brandhof, haar in 1845 de oceaan over.

Wanneer Anna en Arend met hun gezin en een paar honderd boeren in Suriname aankomen, wacht hun een grote teleurstelling. Het land van belofte blijkt een onherbergzame jungle. Hoe moet Anna hier een goed leven opbouwen voor haar gezin en zichzelf?

Waardering:

In dit boek wordt de levensloop van Anna Pannekoek beschreven. Ze wordt als kind in een welvarend gezin opgevoed. Helaas krijgt ze al vroeg last van een longziekte waar ze gedurende haar leven steeds vaker ziek door wordt.
Als ze de huwbare leeftijd bereikt wordt er van alle kanten tegen een verbinding met haar jeugdvriend gewerkt. Ze wordt voorgesteld aan de theologiestudent Arend van den Brandhof. Alhoewel ze geen liefde voelt besluit ze toch maar om met hem te trouwen. Hij komt over als een weinig betrokken en inlevende man, die alleen maar uit is op een betere positie. Als hij die in Nederland maar niet bereikt besluit hij het in Suriname te gaan proberen. Ondanks negatief advies gaat hij met steun van de overheid met zijn gezin en 50 boerengezinnen naar Suriname om daar een plantage te stichten.
Anna is fel tegen, maar ze kan niet anders dan zich er bij neer leggen.

Het positieve plaatje valt vies tegen als ze aankomen. Waar hun zwager Dirk zich als dominee meelevend gedraagt, is Arend alleen maar bezig met brieven schrijven en hoge mensen ontvangen.
Velen worden ziek en sterven.

Alhoewel het een tijdje duurde voordat ik echt goed in het boek zat, was het toch een heel boeiend boek. Het leven van Anna is heel goed beschreven. Het is triest dat ze eigenlijk totaal geen keuze had om het leven te leiden dat ze wilde.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029730679
Aantal blz: 400
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:

Lees het gratis fragment