Literatuur

Purifoy, Christie – Aards en hemels

Inhoud:

Als Christie Purifoy op Maplehurst aankomt, verlangt ze naar rust in haar drukke, gejaagde leven. Het grote victoriaanse boerderijhuis boven op een heuvel in Pennsylvania herbergt een schat aan mogelijkheden. Het is een plek waar ze eindelijk datgene kan ontvangen en vasthouden waar we allemaal naar verlangen – een thuis. In lyrisch, beschouwend proza onthult Christie langzaam de beproevingen en overwinningen van haar eerste jaar op Maplehurst – van de hevige hitte van de zomer tot het glorieuze bladerdak van de herfst, en van het stille verdriet in de winter tot de onverwachte zegeningen van de lente. Door wat ze vertelt over planten, de tuin onderhouden, de poort openzetten voor de buren en de taal van een plek leren spreken, neemt Christie je mee in de pijn en de vreugde van iets wat klein begint, en in de verwondering over een God die bij ons wil wonen.

Purifoy opent haar huis en haar hart – en ze schreef een lofzang op het leven.

Waardering:

In dit boek vertelt Christie over haar eerste jaar in haar droomhuis Maplehurst. Ze doet dit op een prachtige manier aan de hand van de seizoenen.
In de herfst komen ze er wonen en al snel wordt hun dochter geboren. Door een tekort aan melk gaat de borstvoeding niet goed en wordt Christie behoorlijk depressief. Dit loopt door in de winter.
Speciale aandacht is er voor kerkelijke tijden, zoals advent, kerst, 12 dagen, Driekoningen, etc. Heel bewust probeert ze hier met haar gezin betekenis aan te geven en dat is inspirerend.
In de lente verdwijnt de sneeuw langzaam en begint alles opnieuw te leven, net als Jezus met Pasen. Nu krijgen Christie en Jonathan het heel druk met hun tuin. Groentebedden, hekken, compost, zaaien en stekjes planten. Met vreugde geniet Christie van het werk in de aarde.
Dit is zeker geen succesverhaal. Eerlijk benoemt Christie de zwarte en zware tijden, maar ook de prachtige lichte momenten. Hun huis is oud en vergt veel onderhoud, net als de bomen op hun oprijlaan.

Christie schrijft veel in metaforen. Dat geeft dit boek soms wat van poëzie.
Boven elk hoofdstuk staat een bijbeltekst en ook in de hoofdstukken worden vaak bijbelteksten aangehaald.

Het is een prachtig ontroerend boek, waar je langzaam van moet genieten.

Gegevens:

Uitgeverij Van Wijnen
ISBN 9789051945720
Aantal blz: 256
Prijs: € 19,95