Bijbelse romans

Singer, Randy – Theofilus

Inhoud:

Het is het 18e regeringsjaar van keizer Tiberius. Theofilus, een ambitieuze jonge Romein, staat aan het begin van zijn juridische carrière. Als pasbenoemd assistent van Pontius Pilatus is hij getuige van het proces tegen Jezus, en geschokt moet hij constateren dat er behalve waarheidsvinding nog vele andere belangen spelen. Hij geeft Pilatus een advies dat hij zijn leven lang diep betreurt. En zo sterft een onschuldige Jood de ergst denkbare dood: een Romeinse kruisiging. 
Terug in Rome ervaart Theofilus dat het recht ook daar niet altijd zijn loop heeft. De prijs die hij als strafpleiter betaalt om te laveren tussen intriges, verraad en machtswellust is hoog: het brengt de vrouw die hij liefheeft, en ook hemzelf, in levensgevaar.
Dan meldt zich een cliënt die de herinneringen aan het proces tegen Jezus weer oprakelt – zijn naam is Paulus. Theofilus besluit hem te verdedigen voor Nero’s gerechtshof. Zal het hem tegenover deze beruchte keizer lukken een verdediging op te bouwen die een onschuldig mens wél van de dood kan redden?
 

Waardering:

Het boek begint in de tijd dat Theofilus leerling is van Seneca, een Romeinse geleerde. Theofilus geeft commentaar op de grootvader van Caligula en dat leidt tot nare gevolgen. Caligula’s familie is veel machtiger dan die van Theofilus en hij moet daarom verdwijnen. Hij vertrekt naar Griekenland om daar verder te studeren.
Als hij jaren later terug komt in Rome regelt Seneca een baan als assessor (adviseur) bij Pilatus, in Jeruzalem. Daar maakt hij het proces van Jezus mee. Hij speelt er zelfs een rol in.
Eenmaal weer in Rome wordt hij advocaat. Na wat kleine zaken komen ook grotere zaken op zijn pad. Hij staat Pilatus bij, die als zovelen van verraad tegen de keizer wordt beschuldigd. Theofilus schroomt niet om het tegen de keizer op te nemen, maar hij merkt al snel dat dat gevaarlijk is.
Keizers wisselen elkaar af. Het lijkt wel of ze steeds tirannieker en waanzinniger worden.
Dan vraagt een kennis of hij Paulus, een volgeling van de Weg, wil verdedigen voor de keizer. Hij laat hem eerst een brief schrijven over zijn gebeurtenissen en de aanklachten tegen hem. Theofilus weet dat hij deze zaak nooit kan winnen, maar hij is geïntrigeerd door Paulus. 
Die zaak zal veel gevolgen hebben. Nero is er door geïnspireerd, maar niet op de goede manier.
Deze dikke roman geeft een heel goed beeld van het Romeinse leven en denkwijze. De keizer is god en hij wordt Heer genoemd. Dat is een van de redenen waarom de christenen vervolgd worden; zij noemen immers Jezus hun Heer. 
In dit boek lees je over de eerste christenen, maar nog veel meer over de Romeinen en hun keizers. Het leven van die tijd zit vol gevaar en verraad. Het bloederige toneel van de spelen is weerzinwekkend. Maar het geloof van de eerste christenen is heel mooi!
Een prachtig spannend boek dat een goede achtergrond geeft aan de boeken van de apostelen.

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023996743
Aantal blz: 496
Prijs: € 22,90