Historische romans

Thomas, Julie – Rachels verzet

Inhoud:

Dr. Jakob (Kobi) Voight is kunstenaar en doceert kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Melbourne. Hij besluit een sabbatical te nemen van drie maanden en naar Duitsland te reizen. Vlak voor zijn vertrek krijgt hij van zijn moeder een dagboek dat zij heeft gevonden tussen de spullen van zijn overleden oma. Het is geschreven in het Hebreeuws en bevat prachtige pentekeningen. 
 
Als Kobi in Berlijn is, neemt hij het dagboek mee naar een synagoge en vraagt daar aan een geleerde die veel weet over de Shoah om het te vertalen. Terwijl hij ronddwaalt in de stad leest hij het boek en ontdekt dat het een liefdesbrief is van een moeder aan haar buitenechtelijke kind dat werd geboren in 1942. Tijdens het lezen realiseert hij zich dat hij deel uitmaakt van een ingewikkeld web dat zich uitstrekt van de tijd van de holocaust tot nu en dat nieuw licht werpt op al zijn overtuigingen. 
 
Rachels verzet onthult meer van de schrijnende geschiedenis van de familie Horowitz. Het is een los te lezen vervolg op De jongen, de viool en de meester.

Waardering:

Net voordat Kobi voor een sabbatical naar Berlijn vertrekt, geeft zijn moede hem een bundel brieven met prachtige illustraties. Ze heeft die gevonden in een la van haar moeder en vermoedt dat die ze heeft gekocht op een rommelmarkt. De brieven zijn onleesbaar voor hen, want ze zijn geschreven in het Hebreeuws.
Afwisselend wordt het verhaal van Kobi en de brieven weergegeven. De brieven zijn van een moeder aan haar baby. De moeder noemt zich Ruby en is een Duitse Jodin die in het verzet werkt. Daarom heeft ze haar baby tijdelijk afgestaan aan een gezin op het platteland. Ze schrijft haar dochter de brieven omdat ze niet weet of ze haar terug zal zien.
Tijdens zijn onderzoek ontdekt Kobi dat er een schilderij van zijn geliefde schiler Dürer is, dat nergens tentoongesteld wordt. Het blijkt privé-bezit te zijn van de familie Horowitz en is recent teruggegeven aan hen. Het is in de tijd van Hitler gestolen van de joodse familie Horowitz.
Door wat onderzoek vindt Kobi de echte namen bij de schuilnamen in de brieven. Hij beseft al snel dat dat ook voor hem persoonlijke consequenties heeft, maar nog veel meer voor zijn moeder.
Een prachtig en heel boeiend boek! Het verdriet en offer van Rachel om haar dochter weg te geven is hartverscheurend. Het is interessant om meer over de familie Horowitz te lezen en over wat de joden in Duitsland allemaal is overkomen. Maar ook het Duitse verzet wordt goed beschreven.

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN: 9789029724845
Aantal blz: 320
Prijs: € 19,99

Extra: