Eigentijdse romans

Voorhoeve, Anne – Unterland

Inhoud:

Hoofdpersoon Alice is samen met haar familie van het Noord-Duitse eiland Helgoland verdreven en moet vlak na de oorlog een nieuw bestaan zien op te bouwen op het vasteland. Maar dat valt niet mee: kou, honger en zwarte handel zijn aan de orde van de dag.
Alice weet je als lezer te raken; ze is moedig, standvastig en vol humor.
Anne Voorhoeve op haar best!

Waardering:

Dit is een verhaal over een vrij onbekend stuk geschiedenis van Duitsland.
De tiener Alice wordt met haar familie van eiland Helgoland geëvacueerd naar Hamburg. Gelukkig kennen ze daar iemand die hen ophaalt en in huis opneemt. Daarna komen er nog meer gezinnen bij.
Er is ook een tekort aan voedsel. Uit ieder gezin moet een volwassene een film bekijken over de concentratiekampen, anders krijgen ze geen voedselbonnen.
Er ontstaat een bloeiende handel op zwarte markt. Er wordt goed uitgelegd hoe het werkt door de belevenissen van Alice en Wim.
Ook het verschil tussen “onwetende” Duitsers en schuldigen wordt goed uitgelegd in het boek.
In het verhaal komen vooral vrouwen voor, omdat de mannen weg zin door dood of krijgsgevangenschap. Krijgsgevangen mannen moesten in het buitenland helpen met de wederopbouw van dat land.
Veel mensen gaan op zoek naar voedsel, dit heet hamsteren. Het is zo oneerlijk dat die mensen hun geruilde eten vaak weer af moesten geven!
De liefde voor het eiland Helgoland is erg sterk. Eilanders blijven Eilanders!
Het boek is erg boeiend en je leert er veel van!

Gegevens:

Uitgeverij Callenbach (Young Adult)
ISBN 9789026607462
Aantal blz: 415
Prijs: 18,99

Extra:

Lees een leesfragment