Historische romans

Barratt, Amanda – De apotheek in het getto

Inhoud:

Een ontroerend verhaal over een groep onbezongen helden die vecht voor hoop en menselijkheid in de meest donkere tijden. Krakau, 1940. In ‘De apotheek in het getto’ van Amanda Barratt kent Zosia Lewandowska de wrede realiteit van de oorlog maar al te goed. Binnen enkele weken na de Duitse inval in Polen verliest ze de man van wie ze hield. Terwijl de gettomuren oprijzen, sluit Zosia zich aan bij een Poolse apotheker die zijn leven riskeert om Joodse families te redden. De zorgeloze jeugd van Hania Silverman wordt aan diggelen geslagen als haar familie het getto wordt ingedreven. Ze worstelt om te overleven in een ommuurde wereld van wanhoop waar de bevolking wordt uitgedund door deportatie. Dan komt Hania Zosia, haar vroegere buurvrouw tegen in de apotheek. Hun levens raken met elkaar verweven door het verdriet en de angst die hen door de oorlog worden aangedaan. Op een dag worden ze gedwongen een wanhopige keuze te maken, een keuze die hen onverbiddelijk met elkaar zal verbinden, zelfs als ze uit elkaar worden gerukt…

Waardering:

Dit verhaal, verweven rond de historische feiten van, zoals de titel al zegt, een apotheek in het Poolse getto Krakau. Tadeusz Pankiewicz, een moedige apotheker, behoudt zijn apotheek om op die manier Joden te kunnen voorzien van noodzakelijke medicijnen. Maar de apotheek is veel meer dan dat. Een plaats voor informatie en ontmoeting maar ook een plaats waar verzetswerkers de mogelijkheid hebben levens te redden.

De Joodse Hania Silverman moet alles verlaten om met haar familie naar het getto te verhuizen. Het begin van een reeks verschrikkelijke gebeurtenissen. Je leest over de erbarmelijke omstandigheden in het getto, en nog erger, de afschuwelijke omstandigheden in de concentratiekampen waar Hania terechtkomt.

De jonge weduwe Zosia gaat werken in de apotheek van Tadeusz Pankiewicz. Op deze manier kan ze haar oude buren, de familie Silverman een beetje helpen door voedsel mee te smokkelen. Ze zou zoveel meer willen doen. Handen worden ineen geslagen maar toch wordt de familie Silverman verscheurd.

Een bijzonder indrukwekkend boek. Je wordt weer stilgezet bij de gruwelheden van de oorlog. Bij de onmenselijke behandeling van de Joden. De schrijfster heeft dit op een hartbrekende manier geschreven. Het is in woorden niet uit te drukken hoe erbarmelijk de omstandigheden waren. Lees het zelf!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029736114
Aantal pagina’s: 366
Prijs: € 24,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: februari 2024