Escobar, Mario – De kraamkliniek
Historische romans

Escobar, Mario – De kraamkliniek

Inhoud:

‘De kraamkliniek’ is een hartverscheurende historische roman van Mario Escobar over twee vrouwen wiens levens elkaar kruisen in een vluchtelingenkamp aan de Franse kust.
Het is 1937. Vastbesloten om de Burgeroorlog te ontvluchten, laat Isabel haar man achter aan het front en steekt ze de grens over. Ze belandt in een vluchtelingenkamp, zonder drinkwater of medische zorg. Haar toekomst ziet er somber uit – tot ze Elisabeth ontmoet.
De Zwitserse zuster Elisabeth heeft haar thuisland verlaten om kinderen te helpen die tijdens de Spaanse Burgeroorlog hun ouders zijn verloren. Nu heeft haar werk haar naar Frankrijk geleid, waar ze in het plaatsje Elne een kraamkliniek opent om aanstaande moeders en hun ongeboren kinderen een toevluchtsoord te bieden. Maar wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, staan de twee vrouwen nog veel grotere uitdagingen te wachten.

Waardering:

In dit boek staan drie hoofdpersonen centraal: Isabel, haar man Peter en Elisabeth. Isabel is een Spaanse en getrouwd met Peter die naar Spanje kwam voor de alternatieve Olympische Spelen. Hij is gebleven en gaan vechten tegen generaal Franco. Naarmate Franco en zijn troepen verder optrokken hebben Isabel en Peter zich steeds vaker moeten terug trekken. Daarbij zijn ze elkaar uit het oog geraakt. Ze kunnen niet anders dan de grens met Frankrijk oversteken, maar dat is heel gevaarlijk. Ze verliezen vrienden en vriendinnen. En ook in Frankrijk zijn ze niet veilig. De Franse overheid sluit alles vluchtelingen op in kampen, waar de omstandigheden slecht zijn.
Elisabeth is een Zwitserse vrijwilliger die werkt voor het Rode Kruis. Ook zij moet Spanje uit en gaat de vluchtelingen in Frankrijk helpen. Haar doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig en ze zet een kraamkliniek op waar ze veel vrouwen helpt.
Maar de oorlog komt steeds dichterbij als Duitsland Frankrijk binnenvalt. En ook het werk in de kraamkliniek wordt steeds moeilijker.

Een aangrijpend boek dat veel leed laat zien. Doordat je afwisselend leest over Isabel, Elisabeth en Peter blijft het spannend. Het boek zit goed in elkaar en is gebaseerd op het verhaal van Elisabeth Eidenbenz.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029736312
Aantal blz 335
Prijs: € 22,99
Prijs ebook: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99
Uitgave maart 2024

Extra:

Lees hier het leesfragment