Rode anjer
Historische romans

Ibrahim, Laila – Rode anjer

Dit is het vervolg op ‘De eerste krokus’, ‘Mosterdzaad’ en ‘Goudpapaver’, maar kan ook op zichzelf gelezen worden.

Inhoud:

In ‘Rode anjer’ van Laila Ibrahim zijn May en Naomi onlosmakelijk met elkaar verbonden omdat hun grootmoeders samen opgroeiden op een plantage. Nu is het 1915 en belooft de twintigste eeuw sociale veranderingen en gelijke kansen. May verlangt ernaar te trouwen, maar haar droom valt al snel in duigen. Naomi heeft net een huis gekocht, maar wordt niet geaccepteerd door haar witte buren. Ondertussen zet de Eerste Wereldoorlog de verhoudingen in het land op scherp. In het tumult van een veranderende natie steunen de twee vrouwen elkaars zoektocht naar bevrijding en waardigheid.

Waardering:

In deze derde roman zijn we weer 20 jaar verder en staan vooral May en Naomi centraal. May is de kleindochter van Lisbeth en Naomi van Mattie.
May heeft verkering met de knappe John, die bijna afgestudeerd is. Ze verwacht dat hij haar dan wel een huwelijksaanzoek zal doen. Als hij aangeeft graag met haar naar bed te gaan, zorgt ze ervoor dat ze niet zwanger zal worden. Dat denkt ze tenminste.

Naomi heeft als zwarte vrouw heel andere zorgen. Het lukt haar om uit hun bouwvallig onderkomen te ontsnappen, maar in hun nieuwe wijk zijn ze niet gewenst. Machtige witte mannen doen er alles aan om zwarte mensen uit de modernere wijken te weren.
Dan gaat Amerika ook nog mee doen met de Grote Oorlog en gaan twee zonen van haar in het leger. Ze staat doodsangsten uit om hen.

Er spelen veel grote problemen uit die tijd een rol in dit boek. Naast de oorlog en de rassenscheiding is er tbc, de Spaanse griep en de omgang met gehandicapten. Toch is het een boeiend boek dat vlot leest.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029736350
Aantal blz 334
Prijs: € 22,99
Prijs ebook: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99
Uitgave maart 2024

Extra:

Lees hier het leesfragment