Historische romans

Crandall, Susan – Zolang ik jou heb

Inhoud:

In de zomer van 1963 loopt de negenjarige Starla weg bij haar strenge oma in Mississippi. Ze wil naar Nashville, waar haar moeder naartoe is gegaan om een beroemd zangeres te worden, toen Starla nog maar drie jaar was. Op een eenzaam landweggetje krijgt het meisje een lift van Eula, een zwarte vrouw die in haar eentje onderweg is met een blanke baby. Tijdens de reis, die haar leven voorgoed zal veranderen, begint Starla te beseffen wat het werkelijk betekent om familie te hebben. Een coming-of-ageverhaal en tegelijk een schitterende vertelling over moed en vriendschap.

Waardering:

Na de zoveelste aanvaring met haar oma besluit de negen-jarige Starla weg te lopen om op zoek te gaan naar haar moeder. Maar een negen-jarige zonder besef van afstand en zonder geld komt niet ver. Er lijkt redding te komen; ze krijgt een lift van Eula. Maar al snel beseft Starla dat er iets mis is. Eula, een donkere vrouw, heeft een blanke baby bij zich. En ze worden niet bepaald met open armen ontvangen door Eula’s man. Starla voelt zich niet veilig en probeerd dan ook weg te lopen. Maar dit wordt bijna haar dood.
Het is een lange weg die Eula en Starla samen afleggen. Door schade en schande leert Starla wat discriminatie inhoudt. De verschillen tussen zwart en blank komt in dit boek op een schrijnende manier naar voren. Daartegenover de bijzondere relatie die zich ontwikkeld tussen Eula en Starla, wat helemaal geen rekening houdt met huidskleur. Dit ervaart Starla helemaal zo als na een lange reis en veel gebeurtenissen bij Starla’s moeder aankomen. Dan beseft ze dat bloedbanden niet altijd liefdesbanden zijn. En dat er liefdesbanden kunnen zijn waar geen bloedband bestaat. Onverwachte liefde komt er uit de hoek van Starla’s vader. Prachtig beschreven en het laat de lezer met een goed achter.
Een indrukwekkend verhaal. Als je er eenmaal in verweven zit wil je maar verder lezen. Hoewel het geen afbreuk van het verhaal doet; Starla’s leeftijd en gedrag komen niet zo overeen. Was ze als elf-jarig meisje neergezet, was dat wat reëeler overgekomen.
Een boek vol onverwachte gebeurtenissen, niets loopt zoals je van te voren denkt. Een boek met inhoud!  

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN: 9789023955696
Aantal pagina’s: 380
Prijs: € 22,50