Nederlandse romans

Kouwenhoven, Arlette – De Fehrs

Inhoud:

In het gortdroge noorden van Mexico rijden rijtuigen op onverharde zandwegen. In de koetsjes zitten mannen in tuinbroeken, vrouwen met lange jurken en hoeden. Ze hebben verweerde koppen, heten Wiebe, Klassen en Friesen, en spreken een aan het middeleeuws Nederlands ontleend taaltje. Het zijn mennonieten, nazaten van Nederlandse wederdopers. Volgelingen van Menno Simons, die in de zestiende eeuw als ketters werden vermoord. Ze weken uit naar Pruisen, vervolgens naar de Oekraïne en de prairies in Canada om voorlopig te eindigen in de woestijn van Noord-Mexico. Deze onbekende Nederlandse geschiedenis komt tot leven bij het lezen van de dramatische lotgevallen van vele generaties van de doopsgezinde familie Fehr. Hun geschiedenis voert terug tot de zestiende-eeuwse Amsterdamse graanhandelaar Gijsbert de Veer. Een verhaal over ketters en martelaren, graanhandelaren en jeneverstokers, over boeren, pioniers, autoritaire leiders, drugshandelaren en alcoholverslaafden, maar vooral over een eindeloze zoektocht naar verlossing.

Waardering:

In dit boek volg je de Mennonitische familie van de Veer / De Fehrs. Het begint in 1612 in Amsterdam. De familie emigreert naar Polen en Rusland naar Canada in 2010.

Het is niet echt een roman maar een biografie van de familie. Hoewel sommige stukken wat droog zijn, zijn er ook hele intressante gedeelten om te lezen. Hier en daar zelfs doorspekt met wat humor.

In het midden van het boek staan een aantal pagina’s met zwart-wit foto’s. Ook staat er een stamboom en een verklarende woordenlijst.

Gegevens:

Uitgeverij: Altlas
ISBN: 9789045020013
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 24.95