Spannende boeken

Liviero, Gemma – Scherven van hoop

Inhoud:

‘Scherven van hoop’ van Gemma Liviero: een aangrijpend oorlogsverhaal over een Nazi-arts, een Joodse vrouw en een klein meisje, wier wegen op een bijzondere manier samenkomen.
Drie verschillende mensen proberen op hun eigen manier om te gaan met de verschrikkingen van de oorlog. Willem, een Nazi-arts met gewetenswroeging; Elsi, een jonge Joodse vrouw die probeert te overleven in een Poolse getto; en Matilda, een meisje dat vastgehouden wordt in een Lebensborn kliniek waar het Arische ras wordt verbeterd. Wanneer hun wegen zich kruisen, vechten ze samen voor een nieuw bestaan. Maar de oorlog laat diepe sporen na.

Waardering:

Drie verhaallijnen die in de loop van het verhaal samengevoegd worden. Wilhelm werkt als Nazi-arts in het getto. Min of meer onder druk van zijn hooggeplaatste vader doet hij zijn werk maar hij kan alle ongerechtigheid niet aanzien. Helemaal niet als hij overgeplaatst wordt naar Auschwitz en kennis maakt met een levensbornkliniek.
Elsi woont samen met haar moeder en zusje in het getto. Ze sluit zich aan bij het verzet maar wordt opgepakt. De gruwelijkheden die zij moet aanzien zijn hartverscheurend.
Matilda wordt bij haar moeder weggehaald en naar een levensbornkliniek gebracht. Haar sterke, moedige karakter is hartverwarmend maar brengt haar in grote problemen.
Drie verhalen die verschillende kanten van de oorlog belichten. Allemaal even aangrijpend. Er zijn al veel oorlogsromans verschenen maar dit boek is een aanwinst. Veel boeken gaan over het verzet maar over een levensbornkliniek is veel minder bekend. Het is schokkend om te lezen hoe de kinderen behandeld werden. Wat een respect kun je krijgen voor mensen die zich, met gevaar voor eigen leven, verzet hebben om het beste voor de kinderen te zoeken.
Hoe verder je in het boek bent, hoe meer het verhaal je in de greep krijgt. Het valt dan ook niet mee om te stoppen met lezen. Maar ook als het boek uit hebt blijft het verhaal lang in je hoofd rondspoken. Hoewel er goede levens verloren gaan geeft het einde toch een bevredigend gevoel.
Een bijzonder indrukwekkend verhaal met een fijne schrijfstijl wat iedereen zou moeten lezen!

Gegevens:

Uitgeverij: Kok
ISBN: 9789029728102
Aantal pagina’s: 470
Prijs: € 22,50