Historische romans

Buckland, Hannah – Theedoeken en toekomstdromen

Inhoud:

Rebecca Hayworth is gelukkig getrouwd met haar man Jack, de predikant van Capford. Ze moet wel even haar draai vinden als domineesvrouw van het dorp; er wordt veel van haar verwacht. Het verlangen naar een kind ligt daarom onder de oppervlakte verborgen. Toch houdt dat Rebecca veel bezig. Waarom antwoordt God niet op haar gebed? Violet staat in het dorp bekend als een levendig meisje. Het levert haar veel aandacht van mannen op. Is dat wel zo fijn als het lijkt? Violet voelt zich beperkt in haar vrijheid. Maar dat verandert dankzij haar domineesvrouw en een jongeman uit het dorp… Niemand in Capford ziet aankomen welk bericht Jack Hayworth plotsklaps te horen krijgt. Jack en Rebecca krijgen grote moeiten te verwerken. Toch wordt waarheid wat Jack stellig gelooft: God kan een gebed beantwoorden door te geven wat je vraagt, maar Hij wil soms iets veel béters geven dan je vraagt.

Waardering:

Rebecca, lezers van het boek ‘Rebecca‘ wat aan dit boek voorafgaat, is getrouwd met Jack, predikant van het dorpje Capford. Ze is gelukkig en tevreden. Maar toch komen er al snel kreukels in hun prille huwelijksgeluk. Zo moeten ze hun knusse stekje verlaten en kijken ze hunkerend uit naar een zwangerschap die uitblijft. Ondanks dit stille verdriet kan Rebecca van veel dingen genieten.
Maar er komen meer tegenslagen. Het stel wordt gedwongen de pastorie te verlaten en vertrekken naar Londen, naar een oude oom van Rebecca. Rebecca is druk met verzorgen van haar ziekelijke oom maar Jack voelt zich doelloos nu hij niet preken kan. Ronddolend vindt hij een doel, middenin de armoede van Londen. Ook Rebecca voelt zich hiertoe aangetrokken. Tijdens hun werkzaamheden vinden ze een nog groter doel wat hun leven op zal vullen.
Viola, het dienstmeisje van Jack en Rebecca in Capford speelt ook een grote rol in het boek. Op zoek naar liefde en avontuur is ze soms wat impusief wat haar in nijpende situaties brengt. Tot ze inziet dat haar oude, trouwe vriend Joe toch meer voor haar betekend.
Relaties en vriendschappen staan centraal in dit boek. Samen met het geloven dat God een weg uitgedacht heeft voor ieder mens, ook al kan dat zo anders zijn als we zelf in gedachten hebben. Dit loopt als een rode draad door het verhaal.
Het is leuk om te lezen hoe het met Rebecca en andere inwoners van  Capford gaat. Het boek kan ook prima los gelezen worden.

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN:9789402907131
Aantal pagina’s: 314
Prijs: € 19,95