Nederlandse romans

Groninger, Johan van – Onverteerd

Inhoud:

In “Onverteerd” , waarin zijn trouwe, onafscheidelijke Mechelse herder Tasso een prominente plaats inneemt, wordt de hoofdpersoon ingehaald door zijn verleden als hij de puzzelstukjes van zijn leven bij elkaar probeert te zoeken. Het belangrijkste doel van de schrijver is om alles in een Bijbels perspectief te plaatsen. Hij wil de lezer bemoedigen door hem op zijn levensweg de boodschap mee te geven dat wie op God zijn vertrouwen stelt, nooit beschaamd zal uitkomen. De schrijver ontdekt hoe onverwerkte traumatische ervaringen uit de jeugd van invloed kunnen zijn op de psyche en de persoonlijkheid van een mens.

Inhoud:

In het begin van het boek lezen we een klein stukje over de tijd dat Toon getrouwd is en kleine kinderen heeft. Maar al snel kom je bij de tijd daarna, waarin hij na vele jaren huwelijk gescheiden is. Hij zit inmiddels thuis na voor de klas te hebben gestaan als leraar Duits. En zijn leven is een puinhoop. Hij heeft psychische problemen, maar gebruikt ook veel alcohol en is geobsedeerd door seks. Daar tussen in lees je weer berijmde psalmen (in oude vertaling) die hem raken. Een gespleten wereld.
Op een gegeven moment gaat het helemaal verkeerd en komt hij onder de hoede van een Duitse psychotherapeut. Dat gedeelte wordt wat chaotisch beschreven, wat heel goed bij de toestand van Toon past.
Hij ontdekt steeds meer dat hij het bij de Bron moet vinden, maar het is vooral nog een worsteling.
Het boek begint met behoorlijk bloemrijke taal die al snel weer verdwijnt. Persoonlijk vond ik de tegenstelling tussen de praktijk van het leven van Toon en de psalmen en spreken over de Bron vreemd. Zeker ook omdat hij weer ongetrouwd met een vrouw leeft, die ook zijn geloof niet deelt. Misschien heeft dat te maken met de psychische problemen van Toon?

Dit is een boek dat vooral mensen die geïnteresseerd zijn in psychische ziektes zal boeien denk. Voor anderen staat het toch wat ver van ze af. Daarbij is de schrijfstijl ook niet heel goed. Het was goed geweest als het boek wat beter geredigeerd was. Ook had de voorkant wat aantrekkelijker gekund.

Gegevens:

Uitgeverij Boekscout
ISBN 9789463899840
Aantal blz: 164
Prijs: € 19,90