Nederlandse romans

Vogelaar van Mourik, Geesje – Stil verdriet

Inhoud:

Veertien jaar is Geertje als ze verliefd wordt op Jacob de fietsenmaker uit Uddel. Ze voelt zich aangetrokken tot deze stille, maar gevoelige jongen. Als Geertje zes jaar later met hem trouwt, lijkt het leven haar toe te lachen. Echter, de aanwezigheid van de Duitse bezetter maakt van de eerste huwelijksjaren een bange tijd. Groot is de vreugde als hun huwelijk bekroond wordt met de geboorte van een zoon: Sammie.

Hoewel Geertje weet dat kinderen een geleend pand van de Heere zijn, kan ze deze woorden niet beamen als Sammie na een korte ziekte overlijdt. Het verdriet om het verlies van haar kind is erger dan ze ooit had kunnen denken. Geertje en Jacob verwerken het allebei op hun eigen manier. Geertje heeft een diepe weg te gaan voor ze stil kan berusten in Zijn beleid.

 

Waardering:

Vlak voor de oorlog trouwt Geertje met Jacob. Ze krijgen een zoontje: Sammie. Wanneer Jacob, Geertje en Sammie alle drie erg ziek worden overleeft Sammie hett niet.
Jacob en Geertje hebben hier veel verdriet van. Ze hebben een kinderwens, maar de zwangerschappen van Geertje eindigen steeds in een miskraam of ze krijgen een doodgeboren kindje.
Na een aantal jaren krijgen ze een dochter, maar ook daarna gaat het mis met zwangerschappen.
Het kan natuurlijk dat het zo vaak mis gaat. Maar omdat er verder weinig gebeurd in het boek en het verhaal soms sprongen maakt, zit je van de ene zwangerschap in de andere. Het had iets minder gekund.

 

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN:  978 90 336 3079 8
Prijs € 14.95