Literatuur

Heg, Lisette van de – Sub rosa

Inhoud:

‘Het huwelijk is voorbestemd voor man en vrouw,’ zegt de man, en ineens stapt hij over op Engels. ‘God created Adam and Eve, not Adam and Steve.’
Er wordt gelachen.
De man, blij met zijn succesnummer, herhaalt het voor de zekerheid, zodat het niemand kan ontgaan. Adam and Eve, not Adam and Steve.
Ik sta versteld. 
Wanneer Katinka werkt aan een artikel over ‘religie anno nu’, maakt ze kennis met een wereld die nieuw voor haar is. Voor het eerst van haar leven komt ze in een kerk. Daar loopt ze tegen een verhaal aan dat haar verontwaardigt en schokt. 
Ze besluit een boek te schrijven en verdiept zich in het christendom. Katinka gaat zelfs zo ver dat ze zich bij een kerk aansluit. Daar ontmoet ze Elke, die zo lijkt te zijn weggelopen uit haar verhaal; een meisje dat worstelt met haar lesbische gevoelens en in de knoei zit met zichzelf, haar geloof en haar kerk. 
Katinka is vastbesloten om de houding van de kerk aan de kaak te stellen. Maar is dat haar enige reden om zich zo in het onderwerp vast te bijten? 

Waardering:

De schrijfster heeft dit boek op een originele manier geschreven. Er zijn namelijk 3 verhaallijnen: die van Elke, die van Katinka en die van Elvi (die de hoofdpersoon is in Katinka’s boek en gebaseerd op Elke).
Katinka is lesbienne en geen christen. Door haar werk komt ze in de kerk en hoort ze dat lesbische praktijken worden veroordeeld. 
Ze besluit een boek te schrijven over een lesbische meisje in de kerk. Ze ‘misbruikt’ daar Elke voor, die haar in vertrouwen heeft genomen, nadat Katinka zelf aan haar vertelde dat ze lesbisch is.
De worsteling van Elke met haar gevoelens worden goed beschreven. Dat maakt het onderwerp menselijker en iets begrijpelijker.
Het is duidelijk dat de kerk haar rol niet goed kan vinden tegenover leden met homoseksuele gevoelens. Dat heeft de schrijfster goed weer gegeven.
Katinka voelt zich veroordeeld en niet geaccepteerd door haar moeder en door de maatschappij. Door het schrijven van het boek uit ze haar haat en frustraties, maar dat brengt uiteindelijk geen opluchting.

Gegevens:

Uitgeverij: Plateau
ISBN: 978 905804076
Aantal blz: 219
Prijs: € 17,90