Literatuur

Jalonen, Olli – De hemelproef

Inhoud:

De hemelproef van Olli Jalonen is een bekroonde historische avonturenroman over de strijd tussen geloof en wetenschap in de 17e eeuw. De jonge Angus doet waarnemingen voor wetenschapper Halley op het eiland St. Helena. Ook als Halley weer naar Londen is vertrokken blijft Angus trouw zijn waarnemingen doen, dromend van Londen, en van zijn meester van wie hij nog zo veel had willen leren.

Dan treft een verwoestende daad van geweld Angus’ familie. Het markeert het aanbreken van onheilspellende tijden op het eiland. In het diepste geheim wordt Angus met een schip meegestuurd naar Engeland. In zijn kleding is een brief genaaid, die hij via meester Halley aan de machthebbers in Londen moet zien door te spelen. Verstopt in het kraaiennest begint Angus’ nieuwe leven, dat hem weer terug zal voeren naar de grote astronoom en hem zo een plaats in geschiedenis van de wetenschap zal geven

Waardering:

Als Angus zes jaar is verandert zijn leven door de komst van de wetenschapper meneer Halley en diens assistent Clarke. Angus is zeer geïnteresseerd in wat zij doen. Ze leggen de sterrenbeelden vast die vanaf het eiland St. Helena te zien zijn. Halley leert Angus hoe hij dat moet doen en vraagt hem ook om overdag vogels te tellen. Angus doet dat jarenlang heel getrouw.
Na jaren vraagt de dominee aan de moeder van Angus of ze in het huisje naast de zijnde komt wonen. Angus begrijpt niet waarom de mensen zo kwaad op hen zijn en geen contact willen. Het is duidelijk dat zijn moeder niet voor het eerst in zonde leeft met een man.
Als het steeds gevaarlijker wordt op het eiland door het tirannieke bewind van de gouverneur, sturen ze Angus met een brief per schip naar meneer Halley.

Alles wordt vanuit Angus standpunt geschreven. Alhoewel hij slim is, begrijpt hij sommige dingen niet. Hij haalt vaak de dominee of meneer Halley aan. Daardoor voelt het boek vaak aan als een filosofisch gesprek.

Het grote thema is de opkomst van de Verlichting. De dominee wil Angus christelijk opvoeden en meneer Halley wil hem met de wetenschap als maatstaf les geven.

Dit boek ziet en niet alleen prachtig uit aan de buitenkant, het is ook heel knap geschreven.
Liefhebbers van literatuur moeten dit boek beslist lezen!

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023959502
Aantal blz: 464
Prijs: € 23,99
Prijs e-book: € 12,99

Extra:

Lees het leesfragment