Eigentijdse romans

Joubert, Irma – Pontenilo

Inhoud:

De slagschaduw van de Tweede Wereldoorlog valt niet alleen over Europa, maar verspreidt zich tot diep in Zuid-Afrika. De politieke tegenstellingen in dat land ontwrichten ook het hechte Afrikaner gezin Fourie. De sfeer in huis wordt om te snijden. De gevoelige Klara, die een goede vriend verloor bij de slag om El Alamein, probeert de vrede in haar familie te bewaren.
Dan wordt op de plaas van Fourie een Italiaanse krijgsgevangene tewerkgesteld – gevangengenomen bij El Alamein. Tegen wil en dank groeit er bij Klara een intense woede tegen deze vreemdeling. Terwijl de Italiaan moet meebouwen aan een grote brug, wordt de kloof tussen de leden van het gezin Fourie steeds groter.
Pontenilo is het indrukwekkende parallelverhaal bij Kind van de rivier.

Waardering:

De gebeurtenissen in dit boek lopen deels parallel aan die in het boek over Persomi, “Het kind van de rivier”. Het verhaal van Persomi beslaat een langere tijdsperiode dan dit verhaal. Dit verhaal speelt zich hoofdzakelijk af tussen 1938 en 1946, tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In dit boek lees je over een klein bergdorp in Italië en over de plaas in Zuid-Afrika. De bewoners van beide plaatsen krijgen ongewild te maken met oorlog.
Het is goed dat de vertaler een voorwoord heeft geschreven over de invloed van de Boerenoorlog op de voorkeuren van veel Zuid-Afrikaners in de Tweede Wereldoorlog.
Dat maakt veel duidelijk!
Dit boek is in dezelfde prettige stijl geschreven als de andere boeken van Joubert. Er komen veel geschiedkundige feiten in voor, zoals bijvoorbeeld de strijd bij El-Alamein en de politieke situatie in Zuid-Afrika zelf.
Het thema van het boek – een schijnbaar onmogelijke liefde – komt helaas wel heel vaak voor in de boeken van Joubert. Daardoor, en door het feit dat sommige dingen al in Persomi beschreven zijn, is dit boek vooral weer een zelfde soort boek. Het wordt wat voorspelbaar.
Misschien had het beter geweest om over nieuwe personen in Zuid-Afrika te schrijven.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789023994176
Aantal blz: 544
Prijs € 23,50