Eigentijdse romans

Bryant, Lynne – Watergeheimen

Inhoud:

Watergeheimen van Lynne Bryant is een familiesaga over Avery, die als zwangere tiener wegvlucht van haar familie en tien jaar later terugkeert met haar dochter voor de bruiloft van haar broer. Maar wat brengt dit teweeg? Hoe zal de ontmoeting gaan met haar familie, voor wie status een belangrijk goed is? En kan Avery’s jeugdliefde haar vergeven dat hij zijn kind nooit heeft kunnen ontmoeten? Avery doet schokkende ontdekkingen over haar eigen familie, en moet hen ertoe zien te bewegen de waarheid onder ogen te zien. Een roman over familiebanden, schuld en liefde.

Waardering:

In deze roman lees je hoe er met rassenverschillen wordt omgegaan in 3 generaties.

Avery komt met haar dochter Celi terug naar haar geboortedorp voor de bruiloft van haar broer. Ze ziet er tegenop, omdat Celi’s vader zwart is. Ze heeft na de ontdekking dat ze zwanger was haar geliefde van zich af gestoten om hem te beschermen. Veilig in Colorado voedt ze Celi op.
Avery’s moeder, Marion, was fel tegen de relatie en zwangerschap. Zij is altijd erg tegen rassenvermenging geweest.
Maar Avery’s oma Willadean was juist weer het tegenovergestelde en ging al vroeg met zwarte mensen om. Nog steeds is Sally haar beste vriendin.

Een extra probleem voor Avery is het feit dat Celi sikkelcelanemie heeft, een ziekte die alleen voorkomt bij een kind van ouders met een zwarte persoon in zijn/haar bloedlijn. Dat betekent dat zijzelf drager is en dus ergens een zwarte voorouder moet hebben. Daar hoopt ze dan ook een antwoord op te vinden als ze in haar geboortedorp is.

Het is heel interessant om te lezen hoe zich door de jaren heen het racisme en de rassenverschillen zich hebben ontwikkeld. In het Zuiden, in Mississippi, gaat het tergend langzaam. De rebellenvlag is eindelijk van de universiteit weg, maar er is nog steeds een apart debutantenbal voor blanken die niet met zwarten te maken willen hebben.

Een hele boeiende roman, die problemen niet uit de weg gaat. Er moet eerlijk gekeken worden naar vooroordelen door veel personen en nagedacht worden over de eigen handelingen.
Het boek is erg goed geschreven en bevat achterin vragen aan de auteur.

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023959854
Aantal blz: 432
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:

Lees het leesfragment