Literatuur

Lagerkvist, Pär – Barabbas

Inhoud:

De vrijgelaten Barabbas bekijkt de kruisiging van Jezus van een afstand. Als iemand die nooit liefde heeft ontvangen, is hij niet in staat Jezus offer te begrijpen, maar het raakt hem wel. Hij weet niet hoe, maar hij wil geloven. Na veel omzwervingen komt Barabbas in Rome terecht. Daar wordt hij tijdens de Brand opgepakt en uiteindelijk met andere christenen terechtgesteld als een martelaar voor een geloof dat hij niet begrijpt.

Waardering:

In dit boek volgen we Barabbas vanaf het moment dat hij vrijgelaten is in plaats van Jezus. Doordat Jezus gekruisigd wordt in zijn plaats, verandert hij enorm. Hij maakt een afwezige indruk. 
Hij probeert in contact te komen met volgelingen van Jezus, om te leren over hun geloof. En zoals in het boek wordt geschreven: hij gelooft er niet in, maar wenste dat hij het kon geloven.
Jezus laat hem zijn hele leven niet los. Aan het einde van zijn leven geeft hij het aan het kruis over de de duisternis.
Het boek is niet echt een christelijk boek in de zin van een gelovige hoofdpersoon, maar draait wel om Jezus en personen uit de bijbel.
Het leven van Barabbas is fantasie, want er zijn nergens bronnen voor.
Het verhaal is boeiend geschreven en geeft een goede indruk van die tijd. Het laat wel een wat melancholieke stemming achter door de worsteling van Barabbas met het geloof in Jezus.

Gegevens:

Uitgeverij Kok
ISBN 9789043521567
Aantal blz: 154
Prijs: € 16,95