Historische romans,  Literatuur

Botermans, Catharina – De zoon van Machiavelli

Inhoud:

In De zoon van Machiavelli brengt Catharina Botermans Bernardo, de zoon van de beroemde Niccolò Machiavelli, grondlegger van de moderne politieke wetenschappen, heel dichtbij. Op basis van ware gebeurtenissen en gedegen onderzoek schetst ze een overtuigend portret.

Hij moet zijn vader opvolgen in het stadsbestuur van het Florence van de 16e eeuw. Maar Bernardo voelt zich hier op geen enkele manier toe aangetrokken. Ook zijn zus Primavera bewandelt liever haar eigen pad.

Durft Bernardo het oordeel van de buitenwereld naast zich neer te leggen en zijn vaders ijzeren wil te negeren?

Waardering:

Als Bernardo zich na ernstige bedreigingen terug trekt op de familieboerderij merkt hij dat hij het daar prima naar de zin heeft. Hij mist de stad helemaal niet en al helemaal niet het politiek gekonkel. Als ook zijn vader zich noodgedwongen terug trekt op de boerderij lijken de kansen dat Bernardo nog terug moet klein. Maar hij heeft wel ingestemd met een politieke functie als hij wil trouwen met Eleonora.

Hij durft niet goed tegen zijn vader in te gaan en als hij het al doet praat zijn vader hem zo onder tafel. Dan probeert hij het beste eruit te halen en de boerderij om te vormen tot een mooi landhuis. Maar dat valt niet mee met beperkte gelden. Bovendien lijkt Eleonora het platteland niets te vinden.

Ook zijn zus Primavera wil haar eigen pad gaan, het klooster in. Ze is altijd vroom geweest maar nu gaat dat toch wel heel ver. Ze raakt steeds in trance en doet de vreemdste dingen. Bernardo is bang dat ze als heks aangemerkt en gedood wordt.

Een boeiende literaire roman, waarin vader Niccolo geschetst wordt door de ogen van zijn kinderen. Je kunt merken dat er gedegen onderzoek is gedaan en je wordt ondergedompeld in de gebruiken en cultuur van die tijd.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum (Imprimt Mozaïek)
ISBN 9789023961741
Aantal blz 351
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99
Uitgave september 2023

Extra:

Lees het leesfragment