Bijbelse romans

Lee, Tosca – Iscariot, de man die Jezus verraadde

Inhoud:

Mijn naam zal een synoniem zijn voor ‘verrader’. Maar Jezus hield van zijn vijanden. Hij hield ook van mij. 

Judas’ leven wordt getekend door schuld. Als kind gelooft hij al dat de dood van zijn vader en de ontvoering van zijn broer te wijten zijn aan zijn zelfzuchtige gebeden. Sindsdien dompelt hij zich elke dag onder in het water van de mikwe om weer rein te worden, maar zodra hij zijn tuniek aantrekt, voelt hij de last weer op zijn schouders drukken. 

Als hij op een dag de rabbi Jezus van Nazaret in de ogen kijkt, voelt hij de schuld van zich afglijden. Deze man kijkt recht in zijn hart, maar heeft hem desondanks lief. Diep geraakt besluit hij alles achter zich te laten en hem te volgen. Maar als ze dichter bij hun doel komen, gooit de rabbi tot Judas’ verbazing roet in het eten door in de tempel een ravage aan te richten. Hoe kan Judas nu zijn rabbi redden en tegelijkertijd het volk?

Waardering:

Het doel van dit boek is meteen duidelijk door de titel: het gezicht van de verrader van Jezus laten zien.
Daarom begint het verhaal al op jonge leeftijd van Judas. Het is een verhaal van het leven onder het regime van Rome. Veel opstand, veel doden, kruisigingen en andere gruwelijkheden. Maar ook veel vroomheid. Judas en zijn broer Jozua studeren erg veel in de bijbelboeken en bij rabbi’s.
Als Johannes de Doper bekend wordt, gaat Judas luisteren. Hij laat zich dopen, maar keert terug naar Jeruzalem. Als hij naar Jezus gaat luisteren wordt hij gegrepen en volgt hij Zijn bevel op: “Volg Mij!”.
Een groot deel van dit boek is fantasie. Vooral het leven van Judas voordat hij zich bij Jezus aansluit. Maar ook daarna heeft de schrijfster behoorlijk wat verzonnen rondom de bijbelse verhalen over Jezus en zijn discipelen.
Lee laat haar fantasie zelfs zo ver gaan dat Judas zelf niet in de gaten heeft dat hij Jezus verraadt. Hij zou het doen om hem te beschermen. Dat vind ik zelf wat ver gaan, omdat Jezus zelf heeft gezegd dat degene die Hem zou verraden beter verdronken kon worden met een molensteen om zijn hals.
Het boek geeft een duidelijker beeld van de roerige tijd en van de eenzaamheid die de Heere Jezus gevoeld moet hebben hier op aarde. Zelfs zijn discipelen begrepen Hem niet.

Gegevens:

Uitgeverij Kok
ISBN 9789043521529
Aantal blz: 288
Prijs: € 18,95

Extra:

 
{youtube}oot5bI7lDYE{/youtube}