Nederlandse romans

Marjon, Ella – Verdiend

Inhoud:

Iris is opgegroeid in de Betuwe. Om wat te zien van de wereld, verhuist ze naar Amsterdam, een bruisende stad die haar alles biedt wat ze zoekt: een uitdagende baan, een heerlijk appartement en nieuwe contacten. Als er op een dag bij haar wordt ingebroken en de dreiging haar overvalt, keert ze terug naar de Betuwe. Maar ook daar vindt ze geen rust. Wie wil iets met haar vereffenen? Is het die vlotte buurvrouw? Haar oude schoolvriendin? Haar ex-vriend misschien? Oude herinneringen komen weer boven en ze wantrouwt haar nieuwe vrijheid. Terwijl de gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen, verliest Iris de grip op haar eigen leven. Er zijn daders en slachtoffers en soms is er niets daartussenin. 

Waardering:

Meteen op de eerste bladzijde al pakt het verhaal je. Iris stapt haar huis binnen en ziet een enorme puinhoop. Alles is overhoop gehaald. En op haar wasmachine staat met bloed geschreven ‘verdiend’. 
Iris kan niet bedenken wie dit nu gedaan zou hebben. Ze ontdenkt tot overmaat van ramp dat de dader ook haar rekening heeft geplunderd. Toch probeert ze haar leven weer op te pakken. Ze gaat weer aan het werk gaat naar een schoolreünie.
Haar ex, Eric, neemt intussen weer contact met haar op. Er bloeit opnieuw iets op tussen hen.
Tot Iris op een dag spoorloos verdwijnt…
‘k Had het idee dat ik als lezer bijna meer spanning voelde dan Iris. Het lijkt me erg beangstigend dat iemand in je huis is geweest met met bloed ‘verdiend’ op je wasmachine schrijft.
Een briefje dat ze vindt in haar koffiezetapparaat waarop staat; ‘kom naar de reünie als je durft’, wordt wat achterloos aan de kant geschoven door Iris. 
Het verhaal wordt in ik-vorm geschreven vanuit Iris. Op een gegeven moment wisselt dit naar Eric. Dat is op het moment dat Iris al gepakt is door haar belager. Als lezer ga je dan een eind terug in de tijd. 
Ik zou ervoor gekozen hebben de hoofdstukken vanuit Eric óf te hebben laten beginnen bij het moment waar we geleven waren bij Iris, óf eerder in het boek op te nemen. De spanning die is opgebouwd bij het verhaal van Iris, raakt door het lezen over Eric een jaar geleden, wat weg.
Verder een aanrader voor liefhebbers van spannende boeken. Voor vrouwen én mannen!

Gegevens: 

Uitgeverij: Kok
ISBN: 9789043520478 
Aantal pagina’s: 223
Prijs: € 18.95