Valdez Quade, Kirstin – De vijf wonden
Literatuur

Valdez Quade, Kirstin – De vijf wonden

Inhoud:

In De vijf wonden brengt Kirstin Valdez Quade de New Mexicaanse familie Padilla tot leven in de worsteling om een waardig bestaan.

Amadeo Padilla is een 33-jarige werkloze alcoholist. Hij heeft de hoofdrol gekregen in de Goede Vrijdag-processie en bereidt zich daar fanatiek op voor, hopend dat dit zijn persoonlijke verlossing zal betekenen.

Maar dan staat zijn hoogzwangere dochter op de stoep, die een beroep doet op zijn zorg. Ondertussen probeert zijn moeder geheim te houden dat ze niet meer lang te leven heeft. En dan is er nog oudoom Tíve, wiens goedkeuring niemand kan wegdragen.

De vijf wonden is een gewaagd en ontroerend verhaal over het diep-menselijke verlangen naar heling en vergeving.

Waardering:

Dit boek begint en eindigt met het naspelen van de kruisiging van Jezus tijdens een processie in een klein dorp in New Mexico. Amadeo is 33 jaar als hij gevraagd wordt om Jezus te spelen. Hij moet zich uitgebreid voorbereiden, door veel te bidden, te vasten en geen alcohol te drinken. Dat laatste valt hem moeilijk, hij drinkt zijn hele leven al te veel.
Dan staat opeens zijn zwangere dochter Angel op de stoep, omdat ze bij hem wil wonen. Bij hem en zijn moeder Yolanda, want hij woont zelf nog altijd bij zijn moeder. Hij gebruikt ook haar geld en laat haar voor hem zorgen. Maar daar zal een einde aankomen, want Yolanda ontdekt dat ze ongeneeslijke kanker heeft.
Er wordt uitgebreid geschreven over Angel en haar speciale schoolproject voor jonge moeders. Ook Amadeo’s vrij lege leven wordt beschreven. Over Yolanda wordt nog het minst gesproken, terwijl zij toch een grote plaats inneemt.
Amadeo komt aan het einde van het boek er achter dat de processie helemaal niet gaat over zonde en boetedoening, maar om de noodzaak om de pijn van mensen die je lief zijn te kunnen dragen.
Het is jammer dat er veel over seks (buiten het huwelijk) geschreven wordt in dit boek, toch zitten er aan het einde ook mooie lessen in.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum (imprint Mozaïek)
ISBN 9789023961345
Aantal blz 528
Prijs: € 25,99
Prijs e-book: € 12,99
Uitgave februari 2023

Extra:

Lees het leesfragment