Literatuur

Mayhew, Anna Jean – Augustus gras

Inhoud:

Op een zinderend hete dag in augustus 1954 gaat Jubie Watts voor het eerst met vakantie. Vanuit North Carolina rijdt het hele gezin in een volgepakte auto naar Florida, samen met de zwarte hulp Mary. Zo lang als de 13-jarige Jubie zich kan herinneren is Mary er; om schoon te maken, om te koken, om Jubie te kalmeren na een woede-uitbarsting van haar vader, om haar te troosten als haar moeder onbereikbaar is.
Hoe verder ze in het zuiden komen, hoe meer verbodsborden voor zwarte mensen ze tegenkomen. Jubie beseft met een schok dat die ook voor Mary gelden. Als ze onverwachts stranden met hun auto, volgt er een afschuwelijke confrontatie met de plaatselijke bewoners. Jubie moet onder ogen zien dat niet alleen de wereld om haar heen een verschrikkelijk oord kan zijn, maar dat ook haar ouders daarin geen verschil willen maken. Dan neemt Jubie de moedigste beslissing van haar leven.

Waardering:

Deze roman speelt zich af in de jaren ’50. Het blanke gezin van de tiener Jubie gaat op vakantie naar zuidelijke staten. Ze hebben hun zwarte hulp bij zich. Al snel vallen de borden langs de weg Jubie op. Overal is duidelijk te zien dat zwarten niet welkom zijn. In een wereld waarin zwarten steeds meer rechten krijgen worden de blanken bang. Vooral in de zuidelijke staten zijn de blanken kwaad en gewelddadig. Jubie en hun gezin zijn dit niet gewend. Ze zijn wel gewend aan gescheiden werelden voor blanken en zwarten maar niet zo extreem als hier.
Helaas merken ze al snel hoe extreem het is. In tegenstelling tot haar ouders neemt Jubie een moedige beslissing. Ze neemt een beslissing op basis van haar eigen gevoelens en geweten en stoort zich niet aan de mening van de buitenwereld. Ze is jong en nog niet bedorven door de vooroordelen en angsten van sommige blanken.
Een boeiend boek dat erg goed vanuit het gezichtspunt van een tiener is geschreven in een veranderende wereld. De veranderingen zijn niet alleen in de wereld buiten haar maar ook in hun gezin. Mooie gelijkenis!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994978
Aantal blz: 300
Prijs: € 18,90

Extra: