Literatuur

Verbaas, Frans W. – De vierde vrouw

Inhoud:

De dood lijkt hem vergeten te zijn. Nog dagelijks bezoekt de stokoude Karl Barth, ooit een wereldberoemde theoloog, zijn favoriete restaurant in Bazel om daar zijn vrienden te ontmoeten. Kort na zijn honderdnegentiende verjaardag wordt hij ontvoerd, om redenen die lang onduidelijk blijven. Maar de ontvoering doet hem goed. De hoogbejaarde leeft op en herinnert zich nog eenmaal zijn idealen en zijn strijd, zijn successen en zijn teleurstellingen, zijn vriendschappen en zijn ongebruikelijke, om niet te zeggen onmogelijke huwelijksleven.

Waardering:

Het is nogal gewaagd om een boek te schrijven over een bekende persoon die in het verhaal veel ouder is dan hij ooit is geworden. Want Karl Barth is op de leeftijd van tweeëntachtig jaar gestorven.
Verbaas laat hem in 2005 nog steeds leven en hij is dan honderdnegentien. Toch komt het heel gewoon over! Als Barth ontvoerd wordt komt zijn hele leven telkens in flashbacks voorbij. Daardoor krijg je een goed beeld van de man die hij was en van zijn denkbeelden. Zijn leven was wat bizar met twee vrouwen in huis. Maar hij was dan ook geen doorsnee man.
Als professor in de theologie heeft hij vele boeken geschreven. Doordat hij beweerde dat de bijbel niet door God is geïnspireerd kwam hij verder van de orthodoxen af te staan. Maar bij de vrijzinnigen hoorde hij ook niet echt.
Het boek zit goed in elkaar. De belevenissen van de ontvoering en de gebeurtenissen uit het verleden zijn goed met elkaar verweven. Alleen het einde stelde me wat teleur.
In een nawoord verantwoord de schrijver zich. Hij schrijft duidelijk wat wel en wat niet echt gebeurd is.
Het boek leest iets minder makkelijk dan een gemiddelde roman, doordat er veel over de denkbeelden en het werk van Barth geschreven is. Toch is het niet saai!
Het leven en werk van Barth zijn interessant, maar de ontvoering is ook goed uitgedacht. Een uniek boek!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994343
Aantal blz: 384
Prijs: € 19,90

Extra:

{youtube}v=SMnO8itj3lw{/youtube}