Literatuur

Florijn, Els – Rode papaver

Inhoud:

 
Anna groeit op in stilte en in eenzaamheid. Na de dood van haar ouders moet ze alleen voor de boerderij zorgen. Omdat het werk haar teveel wordt, stemt ze in met een huwelijk met een Belgische boer, die naar Nederland is gevlucht vanwege de Eerste Wereldoorlog. 
Na een hevig conflict besluit haar man naar het front te gaan. Anna reist hem achterna om hem te zoeken. Ze komt via Mairi, een hoofdverpleegster, terecht in een van de fornthospitalen. 
 
Daar ziet ze de wreedheid van de oorlog, die grenst aan waanzin. Ondanks de chaos en verwarring geeft Anna de moed niet op, en blijft ze zoeken naar haar echtgenoot.
 
Rode papaver is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de moed van twee verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog.
 

Waardering:

 
Anna praat niet. Ze heeft dat wel gedaan en ze kan wel zingen, maar ze blokkeert als ze moet praten. Daardoor wordt ze gemeden in het dorp. “Gelovigen kunnen zo hard zijn als kerkbanken”, want ze lopen haar kraam op de markt voorbij. En hun kinderen bespotten haar.
 
Ze is al een poosje alleen als Arthur langs komt en haar een huwelijksaanzoek doet. In eerste instantie zegt ze nee, maar als hij langs blijft komen en ze hem leert kennen stemt ze in.
Maar al snel vertrekt hij om te vechten voor zijn vaderland, België. 
 
Na een kort verlof hebben ze beiden enorme moeite met zijn vertrek. Anna besluit hem achterna te reizen en wordt verpleegster in een fronthospitaal.
 
Het boek bevat prachtige zinnen. Els Florijn is een kunstenaar met taal. Maar het verhaal op zich mag er ook zijn! 
Door de hoofdstukken afwisselend voor en na het vertrek van Anna van de boerderij te laten spelen blijft het spannend. 
Het is een emotioneel verhaal dat de gruwelijkheid van de Eerste Wereldoorlog laat zien. Het is losjes gebaseerd op twee verpleegsters. Achterin het boek staan foto’s en meer informatie.
 
Een boek dat je niet zomaar loslaat!
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023996965
Aantal blz: 186
Prijs: € 18,99