Eigentijdse romans

Versluis-Markestein, Tonja – Aangespoeld geluk

Inhoud:

Aangespoeld geluk gaat over een 23-jarige verpleegkundige – Lenne Haksteeg – die haar hart verliest aan Lesbos en de vluchtelingen daar als ze tijdens een missie naar Lesbos een jonge vrouw bijstaat bij haar bevalling. Als Lenne enkele jaren later opnieuw naar het vluchtelingenkamp gaat, ontmoet ze daar Shadi, het kind dat ze hielp bij de geboorte en kort daarna zijn moeder verloor.
Het jongetje is inmiddels een peuter. Zijn vader Yassin, werkt op de dokterspost als vertaler, en probeert zo goed mogelijk voor het kereltje te zorgen. Hoewel het verboden is om als hulpverlener een relatie aan te gaan met een kampbewoner, vat Lenne een steeds diepere genegenheid op voor de kleine Shadi, met zijn prachtige donkere krullenbol, en zijn vader.
 
Lenne weet heel goed dat een relatie met een vluchteling geen toekomst heeft, en daarom sluit ze zich af voor deze gevoelens. Ondertussen is de nood in het kamp zo hoog dat ze zich geroepen voelt om hulp van het thuisfront te vragen. De reactie op haar noodkreet is overweldigend. Toch voelt Lenne zich – mede door de kritische vragen van Yassin – steeds ongemakkelijker bij haar rol als hulpverlener.
 
Met een hart vol vragen neemt Lenne na een halfjaar afscheid van Lesbos en zijn bewoners. Zal ze Shadi en Yassin ooit weerzien?

Waardering:

Lenne werkt als vrijwilliger op Lesbos als er een vrouw aankomt die aan het bevallen is. Ze helpt om baby Shadi ter wereld te brengen.
Als ze twee jaar later een half jaar in kamp Moria gaat werken, ontmoet ze Shadi en zijn vader Yassin opnieuw. Helaas is Shadi’s moeder overleden. Lenne gaat steeds meer voelen voor Yassin en Shadi, maar ze weet dat dat niet kan. Het mag niet volgens de regels, maar het is ook niet praktisch. Wie weet hoe lang Yassin en Shadi nog vast zullen zitten in Griekenland?
Aan het thuisfront is ook genoeg onrust. Straatevangelist Jos is gevraagd om voor te gaan bij de internationale diensten en de maaltijden met vluchtelingen af te sluiten. Hij doet dit onwillig, omdat hij eigenlijk geen liefde voor hen heeft. Hij vindt hen gelukszoekers. Dan krijgt hij een briefje van Medechristen, die hem schijnheilig noemt. Is hij wel een goede christen? Het blijft niet bij dat ene briefje. Jos gaat steeds meer aan zichzelf en zijn roeping twijfelen.
Als hij min of meer gedwongen naar Moria rijdt met hulpgoederen leert hij Yassin kennen. Door zijn vragen komt er veel bij hem los.

Een boek waar veel in gebeurt. Niet alleen de gevoelens van Lenne ten opzichte van Yassin, maar ook de trauma’s van Yassin, de geloofscrisis van Jos en de problemen van Lenne’s ouders maken het misschien iets te veel van het goede. Maar het is een heel boeiend boek, met een duidelijk christelijk geluid. Het blijft je nog lang bij!

Gegevens:

Uitgeverij De Banier
ISBN 9789087184889
Aantal blz: 338
Prijs: € 17,95