Eigentijdse romans

Gehrels, Marijke – Onze dominee is detective

Inhoud:

Dominee is al tien jaar predikant in een klein dorpje. Voor zijn stevige preken doet hij veel onderzoek, maar zijn gemeenteleden hebben liever dat hij zich in de geheimzinnige voorvallen in het dorp verdiept. Want wie is er verantwoordelijk voor de mysterieuze diefstallen in het verpleeghuis? En zou hij een familiegeheim kunnen ontraadselen?
Wanneer dominee schoorvoetend een helpende hand biedt bij deze zaken, blijkt hij zowaar speurderskwaliteiten te bezitten. Maar zou hij ook het hart kunnen veroveren van zijn buurvrouw Eef, die theologie studeert en hoort bij de grote stadskerk met de populaire pioniersdominee?
‘Onze dominee is detective’ is een komisch verhaal dat niet alleen op de lachspieren werkt en herkenning oproept, maar op subtiele en creatieve wijze ook actuele thema’s aanroert. Met treffende illustraties van Marijke ten Cate.

Waardering:

De leuke tekeningen op de omslag en binnenin doen denken aan de tv-serie Father Brown, waarin een Rooms-katholieke pastoor moordzaken oplost. Ook het verhaal doet daar wat aan denken; een onzekere dominee met een kleine groep toehoorders in een klein dorp. Toch is het een heel leuk boekje om te lezen. Er staan rake dingen in, maar ook hele komische.
Als dominee gevraagd wordt om een diefstal in een verpleegtehuis te onderzoeken begint zijn carrière als detective. Al snel komen meer vragen om dingen uit te zoeken. Dat zet meer dingen in gang in zijn ingeslapen gemeente, zoals de hulp aan asielzoeker Remon en zijn familie. Hij begint daardoor samen te werken met zijn buurvrouw Eef, die theologie studeert. Hij heeft een oogje op haar, maar denkt dat zij hem een mislukkeling vindt.
Marijke Gehrels heeft hiermee een leuk, komisch en liefdevol boek neergezet. Hopelijk volgen er meer delen!

Gegevens:

Uitgeverij Plateau
ISBN 9789058041845
Aantal blz: 160
Prijs: € 17,99