Historische romans

Bartels, Erin – Wat we verborgen houden

Inhoud:

Wanneer journaliste Elizabeth haar baan verliest, heeft ze opeens veel tijd over. Ze ontmoet James Rich, die haar het vreemde verzoek doet naar het boerenlandhuis van haar oudtante te gaan om daar een oude camera en een doos met foto’s af te leveren. Elizabeth besluit tijdelijk bij haar bejaarde tante in te trekken om haar te helpen. Als ze het huis verkent, stuit ze op gesloten deuren en verborgen graven. Terwijl ze een weg zoekt in de raadsels om haar heen, komen de verhalen van de twee vrouwen die in het huis geleefd hebben weer tot leven. Stukje bij beetje achterhaalt Elizabeth haar familiegeschiedenis ten tijde van het chaotische Detroit van de jaren zestig en het racisme en geweld van de Amerikaanse burgeroorlog. De verhalen van haar familieleden zijn als een testament van liefde, veerkracht en moed en Elizabeth ontdekt al snel dat het verleden niet zo ver weg is als ze dacht.

Waardering:

Elizabeth Balsam krijgt de vraag een oud fototoestel naar haar, voor haar onbekende, oudtante te brengen. Omdat ze haar ontslag heeft gekregen besluit ze het te doen. Aangekomen bij tante Nora blijkt deze te wonen in een oud huis wat al jaren in de familie is. Het huis staat bol van geheimzinnigheid waardoor Elizabeth wordt geprikkeld.
Een tweede verhaallijn gaat over de jonge jaren van Nora. Tegen alle adviezen in trouwt ze met de zwarte William. Hun geluk duurt echter maar kort. Tijdens de rellen van Detroit verdwijnt William. Nora is er nooit achter gekomen wat er met hem is gebeurd.
In een derde lijn lezen we over Nora’s grootmoeder, Mary Balsam. Zij leeft tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Haar man, Nathaniël is vertrokken naar het front en Mary moet de boerderij draaiende zien te houden. Hierbij heeft ze gelukkig hulp, onder andere van de voormalige slaaf, George.
Het nauw met elkaar samenwerken, ook wanneer bij Mary de nood hoog is, brengt hen dicht naar elkaar toe en maakt bij beide onmogelijk gevoelens los. Racisme is wat de vrouwen van dichtbij meemaken. Hoewel het minder scherp wordt in de loop ter tijd, is het echt kort geleden dat bruin en blank niet samengaan kon. Het verhaal maakt steeds sprongen tussen de verschillende verhaallijnen. Vaak heb je als lezer een duidelijke voorkeur voor één lijn maar in dit boek zijn ze allemaal aantrekkelijk. Vooral Mary’s verhaal vond ik aangrijpend.
Na het dichtslaan van het boek zijn niet alle vragen beantwoord. En dat blijft ook zo. Hoewel het einde zo open is komt er geen vervolg.
Een prachtig boek waar je steeds maar aan blijft denken als het uit is. Het stukje geschiedenis wat er in naar voren komt is interessant om te lezen, bijvoorbeeld de rellen van Detroit. Een sterk verhaal, goed uiteengezette karakters en vlot geschreven. Een aanrader voor iedereen!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029728270
Aantal pagina’s: 416
Prijs: € 20,99