Historische romans

Glazener, Mary – De saboteur – biografische roman over theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer

Inhoud:

 
‘De saboteur’: het verhaal van een verzetsheld en vooraanstaand theoloog.
 
Op 9 april 1945 werd Dietrich Bonhoeffer in het concentratiekamp Flossenburg ter dood gebracht vanwege zijn rol in het Duitse verzet. De saboteur is een historisch-biografische roman over het leven van Bonhoeffer die in verzet kwam tegen het naziregime en uitgroeide tot een van de grootste luizen in de pels van Hitler. De Amerikaanse schrijfster Mary Glazener tekent hem als een begaafd en bewogen mens, compromisloos in zijn verzet.
 

Waardering:

 
Deze roman is eerder uitgegeven onder de naam “Beker der gramschap”, maar is absoluut een heruitgave waard.
 
Het leven van Dietrich Bonhoeffer wordt beschreven vanaf het moment dat Hitler aan de macht kwam. Dietrich en zijn familie hebben verschillende contacten met joodse mensen en zien hen als vrienden. Als Hitler zijn pijlen op de joden richt, krijgt hij van hen veel weerstand.
Dietrich is de voortrekken van enkele mensen van de kerk die bezwaarschriften schrijven aan Hitler. Alhoewel die eerst wel wat lijken te doen, hebben ze toch niet veel meer te zeggen in de kerk. Die is al snel omgevormd tot Staatskerk. Dietrich gaat in het geheim een seminarie leiden. Hij blijft voorlopig aan als professor theologie in Berlijn, totdat hij ontslagen wordt.
Het seminarie kan een tijdje zijn gang gaan, maar wordt dan ook als illegaal bestempeld en gesloten.
 
Tijdens de jaren 1933-1943 lukt het Dietrich een paar keer om naar het buitenland te gaan. In Engeland, Amerika, Zweden, Rome en Zurich maakt hij de gang van zaken in Duitsland bekend. Hij vertelt dat de kerk niet vrij meer is en alles gecontroleerd wordt. Hij waarschuwt voor Hitler, maar er wordt helaas niet veel van gedaan.
Het is interessant om te lezen over de “Oster-groep”, die in het geheim aanslagen op Hitler voorbereidden. 
 
Het is opvallend hoe hard Dietrich voor zichzelf is en hoe snel hij de bedoelingen van Hitler door had. Veel meer dan zijn landgenoten ziet hij dat Hitler niet zal stoppen met innemen van land. Hij brengt het land ten onder en hun kinderen moeten de beker van gramschap drinken.
 
Het boek is erg boeiend. De letterafstand had iets groter mogen zijn, daardoor zou het iets makkelijker leesbaar zijn, maar daar zal de prijs ook mee te maken hebben.
Een absolute aanrader! Opdat wij nooit vergeten!
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Kok
ISBN 9789043527552
Aantal blz: 402
Prijs: € 15,00
 

Extra: