Historische romans

Oke, Janet & Logan, Laurel Oke – Waar moed vereist is

Serie Terug naar het westen van Canada – deel 1

Inhoud:

Beth Thatcher heeft haar hele leven doorgebracht in de veilige, comfortabele wereld van haar familie, haar vrienden en de sociale happenings die haar rijke vader mogelijk maakt. Maar Beth zal het allemaal achterlaten om onderwijzeres te worden in het ruige berggebied van West-Canada. 
Geïnspireerd door haar tante Elizabeth, die een aantal jaren eerder westwaarts ging om les te geven, besluit Beth haar vertrouwen op God te stellen en moedig elke uitdaging aan te gaan. Maar de omstandigheden in Coal valley zijn nog beroerder dan ze gevreesd had. Door een recente mijnramp is het dorp in rouw gedompeld en aan de mijnbazen overgeleverd. De kinderen hebben nog weinig scholing genoten en veel plaatselijke bewoners spreken niet eens Engels. Er is zelfs geen echt schoolgebouw. Daar komt bij dat Beth gevoelens krijgt voor twee jongemannen – allebei van de bereden politie: de één is een oude vriend, de ander een vriendelijke, rustige man die haar meer dan eens te hulp komt. 
Ondanks de vele moeilijkheden is Beth vast van plan een verschil te maken in het afgelegen en achtergebleven dorp. Maar wanneer het schooljaar ten einde loopt en haar zus vanuit het oosten op bezoek komt, wordt ze herinnerd aan alle luxe die ze heeft moeten opgeven. Zal Beth besluiten haar bevoorrechte leven weer op te zoeken? 

Waardering:

Beth verlaat haar veilige en luxe omgeving om in een arm mijnwerkersdorp les te gaan geven in West-Canada. Geen toilet binnen, geen stromend water of elektriciteit.
Onderweg reist ze tot haar verbazing samen met een oude bekende, Edward. Hij blijkt ook op weg naar een nieuwe baan. Hij is er niet gerust op om haar achter te laten in het dorp, maar Beth staat er op.
Er blijkt zelfs geen geschikt leslokaal te zijn als ze aankomt. Maar gelukkig kan ze boeken laten komen.
Beth went snel. Er is veel armoede en ook een hoog sterftecijfer. Ze wil zoveel mogelijk doen, maar loopt haar zelf voorbij. Ze leert om God te vragen wat Zijn wil is. 
Ze ontmoet ook Jarrick, die een soort politieagent is. Hij vraagt haar uit te kijken naar illegale drankstokerijen. Die zouden er moeten zijn in de buurt.
Beth maakt er het beste van en geeft de kinderen ook veel liefde. De mensen van het dorp gaan inzien dat onderwijs belangrijk is en ze gaan van Beth houden.
Aan het einde van het jaar staat Beth voor de keus of ze terug gaat naar haar luxe leven, of door gaat in Coal Valley.
Een mooi verhaal met een goede dosis spanning en liefde.

Gegevens:

Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN 9789064512094
Aantal blz: 293
Prijs: € 19,95