Literatuur

Dangarembga, Tsitsi – Toestanden

Inhoud:

In Toestanden van Tsitsi Dangarembga begint de intelligente 13-jarige Tambu aan haar opleiding. Op haar schouders rusten de plicht en de verwachting om haar familie meer voorspoed te brengen.
In haar hart brandt het verlangen om onafhankelijk te zijn. Maar gaandeweg wordt steeds duidelijker welke prijs ze voor haar ontwikkeling moet betalen.
In deze roman maakt Dangarembga zich sterk om onderdrukking en overheersing aan de kaak te stellen. Toestanden verbeeldt op ontroerende wijze de ervaring tussen twee werelden te moeten leven.

Waardering:

Tamsu leeft in het arme boerenland van Rhodesië. Als er geen schoolgeld is voor haar mag zij niet naar school, maar haar broer wel. Die mag zelfs naar haar rijke oom en tante om op de zendingspost verdere scholing te krijgen.
Tamsu is woest om de hogere positie van mannen in hun samenleving. Maar als haar broer overlijdt krijgt zij de kans om naar de zendingsschool te gaan. Daar ziet zij de worsteling van haar nicht met de ongelijkheid in de samenleving, zowel tussen mannen en vrouwen als tussen blanken en Afrikanen. Zij begrijp het dan nog niet, maar in de jaren die volgen gaat ze het zelf ook steeds meer ervaren.

Het duurt even voor het verhaal op gang komt, maar gaandeweg word je meer in het verhaal gezogen. De schrijfster laat op een goede manier zien hoe ongelijk de samenleving in die tijd is in Rhodesië. Het is schokkend hoe weinig die verandert in twintig jaar tijd.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023961550
Aantal blz 320
Prijs: € 23,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:

Lees het leesfragment