Bijbelse romans

Afshar, Tessa – Engelenbrood

Inhoud:

 
‘Engelenbrood’ van Tessa Afshar is een Bijbels-historische roman die het levensverhaal vertelt van de eerste Europese bekeerlingen van de apostel Paulus: Lydia, een purperverkoopster uit Philippi.
 
Als meisje houdt Lydia van drie dingen: haar vader, hun huis en het kleuren van stoffen. Maar een groot verraad berooft haar van dit alles, en ze moet vluchten om elders een nieuw leven te beginnen. Met behulp van haar vaders geheime recept weet ze zich op te werken tot een van de belangrijkste kooplieden van Philippi. Angst is echter een goede bekende van Lydia en belemmert haar bij alles wat ze doet. Wanneer Lydia Paulus ontmoet, helpt zijn boodschap van hoop haar om te leren voor zichzelf op te komen. Maar Lydia’s verleden haalt haar in en stelt haar voor de keuze: toegeven aan de voor haar zo bekende angst of vertrouwen op God?
 

Waardering:

 
In dit boek wordt een verzonnen levensverhaal van Lydia vertelt. Lydia groeit met haar vader op in Thyatira. Ze is getuige geweest van de pijnlijke dood van haar moeder en heeft daardoor veel angst. Ze is bang om dingen verkeerd te doen. Haar vader leert haar alle kneepjes van het purperverven. Hij is een waar kunstenaar en staat beroemd om de prachtige kleuren die hij maakt. Hij is alleen niet zo zakelijk aangelegd, dus leven ze vrij arm.
Dan wordt raakt haar vader verwond door een ongeluk en wordt hij thuis gebracht door een knappe jongeman. Die komt daarna iedere dag en lijkt veel belangstelling te hebben voor Lydia. Maar hij vindt het maar niets dat ze werkt. Hij stelt voor om zijn moeder te laten helpen met de zaak. En daarmee beginnen de problemen.
 
Uiteindelijk reist Tessa samen met haar nieuwe joodse vriendin Rebecca naar Philippi. Daar is er meer kans voor alleenstaande vrouwen om een bedrijf te hebben. Daar aangekomen gaat ze naar een oude vriend van haar vader. 
Ze begint in een kleine ruimte een purperververij en groet door de jaren uit tot een gerenommeerd bedrijf. 
 
Als ze op een sabbat bij de rivier de joodse God aanbidden komen er wat mannen aan. Ze vragen of ze mee mogen doen en vertellen hen over Jezus. Lydia gelooft meteen in Hem en ze voelt zich veranderen. Ze nodigt Paulus en de zijnen uit om bij haar te verblijven.
Dit gedeelte staat ook in de bijbel, maar Tessa voegt er nog wat extra fantasie aan toe: liefde. 
 
De titel “Engelenbrood” komt van het manna dat de joden in de woestijn kregen. Ze moesten er op vertrouwen dat er elke dag weer genoeg van was en mochten niet voor 2 dagen tegelijk nemen. Het werd vaak engelenbrood genoemd en voor Lydia is dit woord een herinnering dat ze op God moet vertrouwen.
 
Deze roman is grotendeels gebaseerd op fantasie, maar laat wel heel goed zien hoe het leven in die tijd in Thyatira en Philippi was. Hoe de Romeinse wetten waren en hoe lastig het was voor burgers die niet Romeins waren. 
Het is een boeiende roman, waarin God en geloof in Hem een mooie en duidelijke plaats in neemt.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Kok
ISBN 9789029727105
Aantal blz: 352
Prijs: 21,99
 

Extra: