Historische romans

Allan, Louise – Het lied van zussen

Inhoud:

Het lied van de zussen van Louise Allan is een roman over muziek, moederschap en dromen, en de onverbrekelijke band tussen zussen.
De gelukkige kindertijd van Nora en haar zusje Ida eindigt abrupt als hun vader overlijdt. De meisjes trekken in bij hun grootmoeder, die Nora aanmoedigt haar muzikale talent te ontwikkelen. Ida gaat als kindermeisje werken, hartstochtelijk verlangend naar een eigen gezin.
Als Nora’s droom in duigen valt, komt ze met haar gezin man en kinderen dichtbij haar zus wonen, teleurgesteld en verbitterd. Ida, die waarschijnlijk nooit moeder zal worden, moet aanzien hoe Nora alles lijkt te hebben wat het leven de moeite waard maakt – maar er niets om geeft.

Waardering:

De zussen Ida en Nora groeien niet onbezorgd op. Hun vader overlijdt op jonge leeftijd en hun moeder wordt met psychische problemen opgenomen. Zo komen Ida en Nora bij hun oma terecht.
De zussen zijn totaal verschillend. Nora wil niets liever dan haar zangtalent gebruiken. Ida ziet al de aandacht die Nora hierdoor krijgt met lede ogen aan en besluit als kindermeisje te aan werken.
Beide hebben dromen voor de toekomst maar bij beiden vallen de dromen in duigen. Ida verliest haar drie zonen door vroeggeboorten. Nora daarentegen raakt ongewenst zwanger en moet hierdoor haar carriére opgeven. Voor Ida is dit een bittere pil. Juist datgene waar zij zo naar verlangt krijgt Nora.. en die is er niet blij mee.
Gaandeweg het verhaal krijg je steeds meer bewondering voor Ida. Hoe weinig ze ook terug krijgt van haar zusje.. ze blijft de rots in de branding. Keer op keer wordt er weer een beroep op haar gedaan.
Gelukkig krijgt ze veel liefde van Nora’s kinderen die Ida vaak als plaatsvervangende moeder zien.
‘Vergeven’ is een thema wat een belangrijke rol speelt in dit boek. Het gedag van Ida en Nora’s moeder én van Nora is vaak pijnlijk kwetsend. Maar het verhaal laat zien dat er altijd een weg is om met elkaar verder te gaan als je elkaar vergeven kunt.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN:978902395559
Aantal painga’s:383
Prijs: € 19,99