Historische romans

Dijk, Marijke van – De vrouwe van Almarick

Inhoud:

Beleef de eerste kruistocht door de ogen van een jonge vrouw.

Op zeer jonge leeftijd trouwt Gwendalyn van Ravensworth met de Schotse prins Almarick MacMalcolm. Wanneer de prins gehoor geeft aan de oproep van de paus om het Heilige Land van de Saracenen te verlossen, laat hij Gwendalyn in Engeland achter. Hoopvol wacht ze op de terugkomst van haar man. Pas na jaren keren de eerste strijders naar het Britse eiland terug. Onder hen ridder Ribald de Mowbray. Deze man heeft zijn zinnen op Gwendalyn gezet. Wanneer haar vader ziek wordt, laat Gwendalyns broer het huwelijk met de vermiste prins nietig verklaren. Uit vrees voor De Mowbray vlucht ze naar Schotland. Daar vindt ze uiteindelijk bescherming bij heer Aayden MacDuncan, erfgenaam van het Huis van Craig. Een man die niet ongeschonden van de Heilige Strijd is teruggekeerd. Is Gwendalyn hier veilig of loert er een nog groter gevaar?

De vrouwe van Almarick is een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in de roerige tijd rondom de eerste kruistocht. Een tijd waarin geloof en bijgeloof een grote rol spelen in het leven van alledag.

Waardering:

Almarick laat zijn bruid een dag na het huwelijk in de steek om naar Jeruzalem te gaan. Gwendalyn mag bij haar ouders blijven wonen tot hij terug is. Maar als iedereen al terug is, komt Almarick niet terug. Zijn broer laat het huwelijk nietig verklaren en Gwendalyn wordt geacht te trouwen met de vreselijke Ribald. Ze vlucht haar haar broer Thurstin. Hij brengt haar naar heer Aayden MacDuncan, in Schotland. Maar daar gebeuren vreemde dingen. Wie zit daar achter?

Het wordt nog enger als het hoofd de MacKays sterft en de 3 broers de macht overnemen. Zij loeren op het huis van Craig, waar Aayden na zijn vader Duncan recht op heeft. Overal is gevaar.

Tussen het verhaal van Gwendalyn door lees je het verhaal van de strijders die naar Jeruzalem trokken. Een verhaal vol dood en geweld. Ook de christenstrijders vermoorden en verkrachten iedereen die ze tegenkomen. Ook christenen en joden zijn niet veilig voor hen. Aayden vindt dit vreselijk.

De kritiek op de kerk is van deze tijd, maar dat geeft de schrijfster ook voor in het boek aan. Zo ook de kritiek op het moorden en verkrachten.

Het is een meeslepend en boeiend verhaal. Aan het einde zijn een paar goede wendingen in het verhaal gestopt. Jammer van de slordige taalfouten, waaronder smeed i.p.v. smeet, baadt i.p.v. baat en uitgekampt i.p.v. uitgekamt.
Achterin staat een verklarende woordenlijst.

Gegevens:

Uitgeverij Scholten
ISBN 9789492959331
Aantal blz: 475
Prijs: € 18,95