Historische romans

Klassen, Julie – De dames van Ivy cottage

Dit is het tweede deel in de serie over Ivy Hill. Hiervoor kwam De herberg van Ivy Hill
 

Inhoud:

 
Rachel Ashford was vroeger vermogend, maar die tijd is voorbij. Vastbesloten om haar eigen brood te verdienen begint ze een bibliotheek. Ze stuit op twee mysterieuze zaken die ze simpelweg niet met rust kan laten. Bij het uitzoeken wat hierachter schuilgaat, krijgt ze hulp uit onverwachte hoek: een vroegere geliefde steunt haar bij haar speurtocht. Maar geen van beiden hebben ze een vermoeden van de verrassing die hen te wachten staat.
 
De historische romans van Julie Klassen spelen zich af in de Regency-periode, net als de kostuumdrama’s van Jane Austen. ‘De dames van Ivy Cottage’ is het vervolg op ‘De herberg van Ivy Hill’, maar kan ook goed los gelezen worden. 
 
 

Waardering:

 
Leuk om verder te lezen over de personen uit deel 1. In dit deel gaat het vooral over Rachel, maar ook Jane en Mercy komen weer voor. Het gaat wat minder vaak over Thora.
 
Het thema van dit boek is ook weer dames van hoge komaf die in armoede terecht zijn gekomen. Rachel is dat doordat een neef erfgenaam is geworden van haar vaders landgoed. Ze heeft alleen nog haar vaders boekencollectie die ze niet mag verkopen. De club van ondernemende vrouwen geeft haar de tip om een uitleenbibliotheek te beginnen. 
 
Josef Kingsley is aannemer en komt de bibliotheek in zijn vrije tijd inrichten met boekenkasten, omdat zijn nichtje op de meisjesschool zit in Ivy Cottage. Mercy heeft de leiding over de school en probeert een algemene school op te richten in het dorp. Ze schrijft brieven voor een ruimte en donaties. Maar dat valt nog niet mee.
Haar ouders vinden dat het hoog tijd wordt dat ze eens gaat trouwen. Ze is 29 en helaas niet erg knap. Mercy had gedacht dat ze altijd door zou kunnen gaan met haar school en gelukkig kon zijn in Ivy Cottage. 
 
Rachel heeft het moeilijk met het huwelijksaanzoek van haar verre neef mister Ashford. Moet ze kiezen voor veiligheid en geborgenheid bij hem of wachten op ware liefde? Heeft ze nog kans op liefde van sir Timothy of is ze door het schandaal van haar vader een te slechte partij voor hem? 
 
Jane vraagt zich af hoe serieus James Drake is. Ze vermoedt van niet erg en heeft ook nog wel even genoeg aan haar eigen verdriet. 
 
Er staat haar en Thora en Patrick nog een verrassing te wachten.
 
In het boek wordt ook het geheim ontrafeld van de achterkleindochter van glazenzetter Thomas, Alice. Erg boeiend!
 
Prachtige roman met veel details. Boeiend om te lezen over bibliotheken in die tijd en de positie van vrouwen. Er zit weer veel romantiek in. Het christelijke geloof en God zijn duidelijk aanwezig, maar niet er bovenop gelegd.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Kok
ISBN 9789029726955
Aantal blz: 480
Prijs: € 22,50
 

Extra: