Bijbelse romans

Austin, Lynn – Zacharia keer terug

Zacharia keer terug is het eerste deel in de serie over de Bijbelse profeten Zacharia en Nehemia.

Inhoud:

Jarenlang heeft Iddo moeten toezien hoe zijn kinderen en kleinkinderen verder van het geloof afdwaalden. Maar nu heeft hij weer een sprankje hoop: koning Cyrus geeft de Israëlieten toestemming om terug te keren naar Jeruzalem. Enthousiast treft hij voorbereidingen voor het vertrek. Zijn familie, die het goed voor elkaar heeft in de Babylonische samenleving, is echter niet van plan om met hem mee te gaan. Zacharia, Iddo’s oudste kleinzoon, voelt zich verscheurd tussen zijn grootvaders geloof en het succes van zijn vader in Babylon. Op een dag hoort hij voor het eerst Gods stem, die hem aanspoort om met zijn grootvader mee te gaan naar het land dat Hij Zijn volk beloofde.

Waardering:

Het leven van de joodse ballingen in Babylon komt tot leven in deze roman. Iddo is lang geleden uit Jeruzalem weggevoerd en wacht op de terugkeer naar Jeruzalem.
Als de Perzen Babylon binnen vallen, laat hun koning Cyrus hen terug keren naar Jeruzalem. Hij geeft hen ook het bevel mee om hun tempel te herbouwen.
Zacharia is net “zoon der wet”  geworden en moet zelf beslissen of hij met zijn grootouders naar Israel gaat of met zijn ouders in Babylon blijft.
In Jeruzalem staat Zacharia een teleurstelling te wachten; alles is verwoest.
Vol enthousiasme gaan ze aan het bouwen aan de tempel, maar hun buren zitten hen erg dwars.
Door het lezen van dit boek ga je ervaren hoe lang het duurde voor de tempel herbouwd kon worden en hoeveel de joden die teruggekeerd waren daarom moesten doorstaan.
Zacharia stamt uit een priestergeslacht. Het is interessant om te lezen hoe hij op zij priesterambt wordt voorbereid.
De vijandschap van de buren wordt goed beschreven. Ook de trouw en steun van God aan wie naar Hem luistert wordt duidelijk beschreven. Het volk in niet voor niets weggevoerd, dat kwam doordat ze niet naar God luisterde en andere goden aanbaden.
In de bijbel lezen we wel de profetieën van Zacharia, maar niet heel veel over zijn leven. De schrijfster heeft achterin verwezen naar de betreffende bijbelgedeelten. Toch ontkom je bij een bijbelse roman niet aan een stuk fantasie. De schrijfster heeft de omstandigheden van die tijd goed onderzocht en zich aan de bijbelse feiten gehouden.
Een mooi boek over deze oudtestamentische profeet!


Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029722261
Aantal blz: 432
Prijs € 22,50

Extra:

Lees een leesfragment