Literatuur

Barnard, Chris – Voetpad naar vergelegen

Inhoud:

 
Op het land werken tot je hele lijf er zeer van doet, honger hebben omdat de oogst weer tegenviel, te arm zijn om nieuwe schoenen te kopen. Christian weet niet beter, zo is het leven op boerderij Vergelegen. Hij is gelukkig. 
 
Maar als zijn broer ziek wordt, krijgt hij in de gaten dat het voor zijn ouders nauwelijks vol te houden is. Dan slaat het noodlot toe. 
 
Alles moet Christian achter zich laten – niet alleen de boerderij en hun land, maar ook Patty, zijn raadselachtige buurmeisje. Terwijl de wereld om hem heen ingrijpend verandert, wordt hij gedwongen keuzes te maken die verloop van zijn leven voorgoed zullen bepalen.
 

Waardering:

 
In dit boek wordt het harde leven van arme boeren getekend in Zuid-Afrika rond 1900. Christian woont met zijn ouders, oudere broer Sammie en zus Hannah en broer Karel op zo’n boerderij. Ze hebben veel land, maar slecht een klein gedeelte daarvan is goed om te bewerken.
 
Christian is ondanks de armoede gelukkig. Hij zou alleen graag schoenen willen. Daarom bewerkt hij een stuk land om er pinda’s op te verbouwen. Zijn vader en broer waarschuwen hem dat de apen de pinda’s op zullen eten voordat hij kan oogsten, maar hij is eigenwijs. Op de harde manier moet hij leren hoe moeilijk het is om iets te verdienen.
 
Ze moeten jaarlijk afbetalen aan het gouvernement. En die afbetaling valt zwaar. Het is al jaren sabbelen om het bedrag bij elkaar te krijgen. Dan slaat het noodlot toe en alles zit tegen. 
 
De gebeurtenissen worden verteld vanuit de hoofdpersoon Christian. Hij is 15 jaar en balanceert op de grens van volwassenheid. Hij begint steeds beter te begrijpen hoe erg hun leven op de boerderij in gevaar loopt.
 
Een mooi verhaal, dat vlot leest. Het karakter van Christian is goed uitgediept en beschreven. Je ziet de wereld als het ware door zijn ogen. Een goede beschrijving van een stukje Zuid-Afrikaanse geschiedenis!
Achterin is een verklarende woordenlijst opgenomen.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023996927
Aantal blz: 217

Prijs: € 18,99