Historische romans

Hedlund, Jody – Luthers bruid

Inhoud:

Het is 1523 en de werken van Maarten Luther hebben de abdij van waar de non Katharina von Bora dient, bereikt. Zijn woorden wekken in haar een verlangen naar een huwelijk en een gezin. Samen met een paar andere nonnen ontsnapt ze uit het klooster. Luther helpt de vrouwen aan een man, maar weigert zelf te trouwen. Maar als alles om hen heen verandert en Luthers leven constant gevaar loopt, ziet hij in dat Katharina en hij samen meer kunnen bereiken en vinden ze bij elkaar begrip, steun en liefde.

Waardering:

Katharina von Bora is als vijfjarig meisje door aan vader naar het klooster gebracht. Nu in 1523, als jongvolwassen vrouw, ontsnapt ze samen met andere nonnen. Zo ontmoet zij de bekende Maarten Luther die hen onderdak biedt. Ook probeert hij de vrouwen aan de man te helpen. Dat lukt voor allemaal, behalve voor Katherina. Het leven van Maarten Luther is altijd in gevaar. Eén van de redenen waarom hij vastbesloten is om zelf nooit te trouwen. Maar het valt niet te ontkennen dat de koppige Katherina von Bora gevoelens bij hem losmaakt. En die gevoelens zijn wederzijds.

We zijn romantische boeken gewend van Jody Hedlund. Dat bevalt dit boek ook wel maar in mindere mate. De eerste helft is soms zelf wat droog. Later veranderd dat en zitten er ook spannende elementen in.

Het is mooi om op deze manier wat meer over Luther te weten te komen. Je kunt lezen over zijn ideeën, zijn vrienden, het gevaar waarin hij verkeerde en de opstand van de boeren en vorsten.

Steeds weer worden Katherina’s eigenschappen benadrukt; dapper, koppig en een tikje hoogmoedig. Ze moet veel meemaken, ook na haar ontsnapping uit het klooster maar blijft ondanks alles toch een positieve vrouw. Er komen veel namen in het boek voor, wat soms wat verwarrend is. Achterin staat een nawoord, geschreven door de auteur waarin je kunt lezen welke dingen waargebeurd en welke fictief zijn.

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 9789029725156
Aantal pagina’s: 414
Prijs: € 20.99