Literatuur

Kirkpatrick, Jane – Letitia’s appelboom

Inhoud:

Letitia bezit een document van onschatbare waarde – een papier dat bewijst dat ze niet langer een slavin is.
Een levensreddend geschenk voor een zwarte vrouw alleen. De blanken beschouwen haar weliswaar nog steeds niet als een mens, maar met haar documenten kan ze in elk geval bewijzen dat ze vrij is.
Lezen kan Letitia niet. Toch vertrouwt ze op deze papieren – net zoals ze Davey Carson begint te vertrouwen, een Ierse boer die wil dat zij met hem meegaat naar het westen.
De reis is levensgevaarlijk, maar Letitia vindt steun in haar vriendschap met de blanke doktersvrouw Nancy, van wie de tocht een gruwelijke tol eist.
Eenmaal aangekomen in het zogenaamd vrije Oregon ondervindt Letitia dat ook een officieel document haar niet kan redden van de wreedheid van mensen.
Noodgedwongen gaat ze een lange weg die haar uiteindelijk zal leren hoe ze werkelijk vrij kan zijn.

Een indringend en ontroerend verhaal dat je met huid en haar meevoert op de tocht naar het onbegrensde West-Amerika.

Waardering:

Letitia is van jongs af aan slavin van de familie Bowman geweest. Voor de oude Bowman overleed heeft hij haar vrijheid geschonken. Maar ze is bij de familie blijven wonen en mag mee naar het westen als ze werkt tegen kost en inwoning. Gelukkig is ze al jaren vroedvrouw en heeft ze daar wat geld mee verdient. Daar heeft ze ook haar eigen koe van gekocht, Charity. Maar nog voordat ze vertrokken zijn is ze het zat om als slavin behandeld te worden.
Ze komt terecht bij de Ierse Davey Carson. Met hem begint ze aan de zware reis naar het westen. Maar omdat ze zwart is wordt ze door de meeste vrouwen gemeden. Blanken hebben een hekel aan slaven, maar nog meer aan vrije zwarten. Nancy denkt er gelukkig niet zo over en Letitia en Nancy hebben veel aan hun vriendschap.
Een groot deel van het boek gaat over de reis. Er worden velen ziek en ook veel mensen en kinderen verongelukken.
In het vrije Oregon verwacht Letitia vrij te zijn, maar echt vrij wordt ze nooit als zwarte vrouw.
Letitia wordt getekend als een dappere, vindingrijke en zelfstandige vrouw. Het is de vraag of een voormalige slavin deze eigenschappen na een leven van slavernij nog kan hebben. Maar er is bewijs van de gebeurtenissen in het laatste gedeelte van het boek.
In het boek kom je ook de Indiaanse vrouw Betsie tegen, met haar kleinzoon. Interessant om deze twee werelden bij elkaar te brengen.
Het boek doet je nadenken over de oneerlijke discriminatie en onderdrukking van anders gekleurden. Hoe wreed zijn mensen, dat een persoon soms meer liefde van dieren dan van mensen krijgt.
Een prachtig en boeiend boek!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789023994800
Aantal blz: 384
Prijs: € 19,90