Eigentijdse romans

Barr, Damian – Hier ben je veilig

Inhoud:

‘Hier ben je veilig’ van Damian Barr is een op waargebeurde verhalen gebaseerde roman die zich afspeelt in Zuid-Afrika – van de Boerenoorlog tot de wrede strafkampen voor tienerjongens vandaag de dag.

Zuid-Afrika, 1901. Tijdens de Boerenoorlog worden Sarah en haar zoontje afgevoerd naar concentratiekamp Bloemfontein. Voor hun eigen veiligheid, zo verzekeren de Britten hun.

Een eeuw later heeft een nazaat van Sarah op hetzelfde terrein een paramilitair trainingskamp gesticht. Hier worden tegendraadse jongens getransformeerd tot echt mannen, zo beloven ze. Het wordt de zestienjarige Willem bijna fataal.

Een op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal dat laat zien hoe extreme omstandigheden tot extreme opvattingen kunnen leiden.

Waardering:

Dit is een een boek met twee verhalen over vreselijke dingen die in Zuid-Afrika gebeurden.
Het eerste gedeelte van het boek gaat over de Boerenoorlog en met name over het leven in de kampen. Sarahs man is gaan strijden en zij zit met haar zoontje Fred en haar zwarte personeel op de boerderij. Dan krijgt ze bericht van Engelsen dat haar boerderij wordt geconfisqueerd en zij met Fred naar een kamp zal worden gebracht. Alleen als ze de eed van trouw aan de Engelse regering tekent kan ze het voorkomen.
In het kamp krijgen ze heel weinig eten. Het is er vies en er zijn veel zieken. De omstandigheden zijn vreselijk.

Dan is er het verhaal over Willem. Een jonge tiener die al heel zijn leven anders is dan de andere kinderen. Hij heeft ADHD en houdt van dingen waar veel kinderen niet van houden. Daardoor wordt hij vaak gepest.
Als er uiteindelijk iets gebeurt buiten zijn schuld wordt hij van school gestuurd. Zijn moeder en stiefvader sturen hem naar een kamp waar hij gehard zal worden. Ze weten niet wat een vreselijke dingen daar gebeuren.

Het is triest om te lezen hoe mensen met macht dit misbruiken en hoe mensen behandeld kunnen worden.
In dit boek lees je ook duidelijk de moeilijke problematiek van de integratie tussen de verschillende rassen. Er is duidelijk een rechtse groep blanke boeren die zich verzetten tegen het opheffen van de apartheid. En er is veel gevaar in en rond Johannesburg.
Zuid-Afrika is daarmee een land geworden waar ontzettend veel gevaar, haat en woede is.

Een zeer aangrijpende roman! De schrijver weet de spanning goed vast te houden.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023960171
Aantal blz: 320
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:

Lees het gratis fragment